FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanci uvoze spermu

LONDON, 14. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Britanska klinika za liječenje neplodnosti prevladala je problem nestašice domaće sperme uvozom iz Danske.
LONDON, 14. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Britanska klinika za liječenje neplodnosti prevladala je problem nestašice domaće sperme uvozom iz Danske.

Zalihe toga rijetkog dobra u Britaniji smanjile su se jer se donatori boje novih propisa zbog kojih mogu biti identificirani. Zato su se ustanove koje se bave liječenjem neplodnosti morale okrenuti drugim izvorima.

Klinika Bourn Hall kraj Cambridgea, koju su ustanovili pioniri oplodnje in vitro, nabavila je dovoljno sperme za skraćivanje lista čekanja i rođenje 45 djece.

"Vrhunska je", opisao je dansku spermu Mike Macnamee, direktor klinike.

"Prije godinu smo dana počeli pregovore s tom bankom sperme i precizirali što nam treba kako bi sve bilo u skladu s novim zakonima HFEA", dodao je. HFEA je Human Fertilisation and Embryology Authority, britansko tijelo zaduženo za nadzor umjetne oplodnje.

Do prije pet godina klinika Bourn Hall surađivala je s londonskim laboratorijem koji je imao dovoljno dobrovoljaca. Odonda se broj donacija sperme u Britaniji smanjuje, a lani je promijenjen i zakon i sada donator više nije sasvim anoniman.

Macnamee smatra da potencijalne donatore u Britaniji odvraća i činjenica da britanske klinike mogu donatoru platiti samo 15 funta (oko 150 kuna) plus putne troškove.

U Danskoj ne manjka muškaraca spremnih na donaciju sperme iako djeca tako začeta kad navrše 18 godina imaju pravo na podatke o donatoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙