FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: Rupelove izjave o incidentu na Muri neodgovorne

ZAGREB, 13. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović reagirala je u srijedu na izjavu svog slovenskog kolege Dimitrija Rupela o privođenju slovenskih novinara kod Svetog Martina na Muri, ocijenivši u izjavi za hrvatske medije da "današnje izjave ministra Rupela izlaze izvan svih okvira diplomatskog i uopće odgovornog ponašanja".
ZAGREB, 13. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović reagirala je u srijedu na izjavu svog slovenskog kolege Dimitrija Rupela o privođenju slovenskih novinara kod Svetog Martina na Muri, ocijenivši u izjavi za hrvatske medije da "današnje izjave ministra Rupela izlaze izvan svih okvira diplomatskog i uopće odgovornog ponašanja".

"To je bez presedana u diplomatskoj praksi da se uopće izlazi u javnost o takvoj komunikaciji izmedu dvoje ministara, a kamoli da se nekorektno i tendenciozno iskrivljuje sadržaj razgovora", rekla je Grabar-Kitarović govoreći o Rupelovoj interpretaciji njihova razgovoru o incidentu u srijedu.

Rupel je događaj na Muri nazvao "ozbiljnim incidentom koji zahtijeva raspravu u slovenskom parlamentu" uz opasku da "civilizirane države ne čine takve stvari". Također je ocijenio neprihvatljivim objašnjenje hrvatske ministrice iz razgovora da je na granici potrebno disciplinirano ponašanje.

Ministrica je istaknula da Hrvatska "upravo u europskom duhu dobrosusjedstva" pristupa ovom pitanju.

"A ako kolega Rupel ima potrebu pokazivati svoju političku snagu u okviru predizborne kampanje u Sloveniji neka to čini na neki drugi nacin. Na ovakav način se ne rješavaju, a još manje sprječavaju incidenti niti se smanjuju napetosti", poručila je Grabar-Kitarović svom slovenskom kolegi.

Oštro sročenim riječima ministrica je jasno poručila da "neka nitko ne ocekuje da bi takvim političkim pritiskom od Hrvatske mogao dobiti bilo kakve ustupke."

"Hrvatski je stav jasan, principijelan i utemeljen na međunarodnom pravu", rekla je ministrica.

Ona je objasnila da su slovenski novinari zatečeni u narušavanju hrvatskog državnog prostora, te da je policija uzela njihove podatke i prepratila ih na područje Republike Slovenije.

"Ministru Rupelu prenijela sam te činjenice, naglasila da je hrvatska policija postupala u

skladu sa zakonskim ovlaštenjima, upozorila na potrebu suzdržavanja od incidenata i tehničku

provedbu političkog dogovora, odnosno zajedničke izjave dvaju premijera", pojasnila je ministrica.

Istaknula je da Hrvatska obnovu nasipa na Muri želi provesti u korektnoj atmosferi, na dobrobit stanovništva i bez prejudiciranja budućeg ugovora o državnoj granici, kako je i naglašeno od strane dvojice premljera.

Slovenski ministar Rupel smatra, međutim, da je postupak hrvatske policije bio "i u suprotnosti s Brijunskim dogovorom o izbjegavanju incidenata, ali i dogovorom o obnovi nasipa na Muri što su ga nedavno postigli premijeri Janez Janša i Ivo Sanader.

Slovenija je MVPEI-u uputila prosvjed zbog uhićenja svojih novinara u blizini graničnog prijelaza Sveti Martin na Muri - Hotiza, te najavila da će o tome obavijestiti i Europsku komisiju.

"Hrvatska policija pogrešno je tretirala granicu katastarske općine kao državnu granicu, koja još nije sporazumno i konačno određena", stoji u noti slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Prema glasnogovorniku hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova Zlatku Mehunu, slovenske novinare je zbog nezakonitog prelaska granice privela mješovita hrvatsko-slovenska policijska ophodnja, koja međudržavnu granicu nadzire sukladno Sporazumu o prekograničnoj policijskoj suradnji dviju vlada iz 2002. Mješovite ophodnje granicu nadziru od srpnja 2004., a do sada ih je bilo ukupno 2183.

Policija je bila privela novinare ekipe POP TV-a, TV Slovenije, Direkta i mađarskog studija Lendava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙