FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bečki dječaci gostuju u Hrvatskoj

ZAGREB, 13. rujna 2006. (Hina) - Bečki dječaci, poznati u cijelom svijetu po svojim višeglasnim interpretacijama Bacha, Mozarta i Straussa, gostovat će u Hrvatskoj 23. i 24. rujna u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, priopćio je danas organizator.
ZAGREB, 13. rujna 2006. (Hina) - Bečki dječaci, poznati u cijelom svijetu po svojim višeglasnim interpretacijama Bacha, Mozarta i Straussa, gostovat će u Hrvatskoj 23. i 24. rujna u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, priopćio je danas organizator.

Prvi koncert održat će se u subotu, 23. rujna u crkvi sv. Mihovila u Osijeku, a drugi u nedjelju, 24. rujna u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.

Bečki dječaci nastupit će pod vodstvom Raoula Gehringera, a na programu su djela Haydna, Mozarta, Regera, Schumanna, Schuberta, Gallusa, J. Straussa ml. te drugih glazbenih velikana. Zanimljivo je da će Bečki dječaci izvoditi i pop pjesme poznatih grupa Beatlesa i Abbe.

Slavni Bečki dječaci nasljednici su glazbenika bečkog dvora cara Maksimilijana I. iz 1498. godine, odnosno dijela zbora dvorske kapele - šestorice dječaka. Sve do 1918. zbor je pjevao samo za potrebe dvora, na misama, privatnim koncertima i državnim svečanostima, a nakon pada habsburške monarhije Josef Schnitt, budući dekan Carske kapele, osniva zasebnu instituciju Bečkih dječaka (Wiener Sängerknaben) koja otada djeluje kao privatna neprofitna udruga. Od 1926. godine Bečki dječaci počinju izvoditi i javne koncerte kako bi se financijski održali. Pjevaju motete, svjetovnu glazbu i dječje opere te stječu svjetsku slavu.

Današnji predsjednik i ravnatelj zbora je dr. Eugen Jasser, a Gerard Wirth je umjetnički ravnatelj.

Tijekom povijesti s Bečkim dječacima surađivali su glazbenici poput H. Isaaca, F. Bibera, J. J. Fuxa, a W. A. Mozart, A. Salieri, A. Bruckner, F. Schubert, J. Gallus, H. Richter, braća Haydn i mnogi drugi veliki skladatelji skladali su za Bečke dječake.

Današnji zbor Bečkih dječaka ima stotinjak članova u dobi od deset do četrnaest godina. Podijeljeni su u četiri skupine i održavaju oko tri stotine koncerata godišnje. Zajedno s Bečkom filharmonijom i zborom Državne opere pjevaju nedjeljne mise u Carskoj kapeli te održavaju tradiciju carskih glazbenika staru pola tisućljeća.

Njihova je misija izražavanje kroz glazbu i stvaranje atmosfere u kojoj se svako dijete uči izraziti glazbom i tako započinje svoj doprinos u izgradnji kulture u kojoj odrasta i kojoj pripada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙