FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo treći krug pregovora o CEFTA-i

BRUXELLES, 13. rujna 2006. (Hina) - Treći krug pregovora o multilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini proširenjem Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) započeo je u srijedu u Bruxellesu.
BRUXELLES, 13. rujna 2006. (Hina) - Treći krug pregovora o multilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini proširenjem Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) započeo je u srijedu u Bruxellesu.

Tijekom sljedeća tri dana predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije te UNMIK-a na Kosovu pregovarat će o tekstu sporazuma koji bi trebao zamijeniti postojeću mrežu od 31 bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini, zaključenih između tih zemalja.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Vladimir Vranković.

Ideju o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Europi snažno podupire Europska unija i Pakt o stabilnosti jugoistočne Europe. Na prijedlog hrvatskog premijera Ive Sanadera prihvaćeno je da se to učini kroz proširenje CEFTA-e na preostale zemlje koje dosad nisu bile obuhvaćene tim sporazumom o slobodnoj trgovini.

Da bi se to moglo učiniti potrebno je ublažiti dosadašnje kriterije za članstvo u CEFTA-i. Jedan od tih kriterija bio je članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), a sada se to više ne traži.

Nova, proširena CEFTA trebala bi uključivati i neke nove aspekte poput trgovine uslugama, javne nabave i pravog intelektualnog vlasništva.

U CEFTA-i su sada Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Makedonija. Kada 1. siječnja 2007. ili 2008. uđu u Europsku uniju, Bugarska i Rumunjska izići će iz CEFTA-e, a do kraja ove godine očekuje se ulazak Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Albanije i Moldavije.

CEFTA, osnovana 1992. obuhvaćala je i zemlje koje su 2004. ušle u Europsku uniju.

Dužnosnik u Općoj upravi za proširenje Europske komisije David Daly izjavio je u utorak da Komisija smatra da je "puno bolje imati jedan multilateralni sporazum, nego mrežu bilateralnih sporazuma", između ostaloga jer je to puno "privlačnije za potencijalne strane investitore".

Hrvatski premijer Sanader rekao je pak u utorak da se "prijedlog (o proširenju CEFTA-e) još razmatra u Bruxellesu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙