FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić: Financirat ćemo deset dugometražnih filmova

ZAGREB, 12. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, danas je na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavio, kako je Ministarstvo na natječaju za sufinanciranje filmske proizvodnje u 2006. godini, odlučilo zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom (HRT) sufinancirati deset dugometražnih igranih filmova.
ZAGREB, 12. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, danas je na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavio, kako je Ministarstvo na natječaju za sufinanciranje filmske proizvodnje u 2006. godini, odlučilo zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom (HRT) sufinancirati deset dugometražnih igranih filmova.

Po njegovim riječima, Ministarstvo će također sudjelovati u financiranju pet kratkih igranih i šest kratkih dokumentarnih filmova, tri dugometražna dokumentarna filma, šesnaest eksperimentalnih te deset animiranih filmova s ukupno pedeset i devet minuta animacije.

Na poticaj umjetničkih savjetnika Ministarstva kulture Krste Papića i Stjepana Čuića te Darka Lukića s HRT-a, ministar Biškupić je odobrio sufinanciranje za dugometražne igrane filmove Vinka Brešana "Žena bez tijela", Zrinka Ogreste "Razdanjivanje", Zorana Tadića "Drvo života", Tomislava Radića "Kroz noć do jutra", Arsena Antona Ostojića "Ničiji sin", Vicka Ruića "Kradljivac uspomena", Dejana Aćimovića "Moram spavat, anđele", Zvonimira Jurića i Gorana Devića "Crnci", Lordana Zafranovića "Caruso" i Tomislava Žaje "Duh babe Ilonke".

Obrazlažući izbor filmova, Krsto Papić je napomenuo, kako se u odabiru filmova, uz kvalitetu scenarija vodilo računa da bude zastupljeni svi naraštaji redatelja sa što raznolikijim filmskim žanrovima.

"Žao mi je što na natječaj, na koji je pristiglo 66 scenarija, nije prispjelo ni jedno djelo hrvatskih književnih klasika", podsjetio je Čuić, dodavši, kako je na natječaju nedostajalo i mladih scenarista.

Umjetnički savjetnik za kratki igrani, kratki dokumentarni i dugometražni dokumentarni film Zrinko Ogresta, podsjetio je kako su filmovi Ivone Juka, Igora Mirkovića, Juraja Lerotića, Vjerana Pavlinića i Ide Tomić dobili na natječaju potporu Ministarstva kulture za kratki igrani film.

Za kratki dokumentarni film potpore Ministarstva kulture dobili su Ištvan Filaković, Petar Orešković, Kristina Leko, Mladen Juran, Dana Budisavljević i Miroslav Mikuljan, rekao je Ogresta. Filmovi Ante Babaje "Dobro jutro", Nenada Puhovskog "Ljubav je ljubav" te Slavena Žimbreka i Višnje Starešine "Muzikanti pred Haaškim sudom" dobili su potpore u konkurenciji dugometražnoga dokumentarnog filma, dodao je.

Umjetnički savjetnik Željko Sarić podsjetio je kako su potporu Ministarstva za alternativni film dobili Aleksandar Battista Ilić, Matija Debeljuh, Ana Hušman, Damir Čučić, Krešimir Supek i Emil Mišković, Ivan Faktor, Zdravko Mustać, Antonio Gotovac Lauer, Igor Grubić, Boris Bakal i Katarina Pejović, Josip Visković, Igor Zelić, Nika Radić, Miranda Herceg, Tomislav Gregl, Irena Škorić te Damir Gamulin i Dinko Peračić.

Po riječima umjetničkoga savjetnika za animirani film Darka Kreča, potporu za animirane filmove dobili su Davor Međurečan, Veljko Popović, Marko Meštrović, Matija Pisačić, Neven Petričić, Darko Bakliža, Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, Tomislav Gregl, Tomislav Juraj Findrik i Zvonimir Delač.

Današnjoj konferenciji za novinare nazočio je i predsjednik Vijeća za film i kinematografiju Ante Peterlić, koji je pozdravio zajedničku suradnju Ministarstva kulture i HRT-a na razvoju hrvatskoga filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙