FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Komemoracija Josipu Gendi

SPLIT,11. rujna 2006.(Hina) - Komemorativnim skupomu u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu danas su se od nedavno preminulog nacionalnog dramskog prvaka i prvaka drame splitskog HNK-a Josipa Gende oprostili njegova publika, brojni štovatelji, prijatelji i kolege.
SPLIT,11. rujna 2006.(Hina) - Komemorativnim skupomu u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu danas su se od nedavno preminulog nacionalnog dramskog prvaka i prvaka drame splitskog HNK-a Josipa Gende oprostili njegova publika, brojni štovatelji, prijatelji i kolege.

Članovima Gendine obitelji iskrenim riječima sućuti obratile su se istaknute osobe iz splitskog i hrvatskog javnog i kulturnog života.

Ravnatelj splitskog HNK Milan Štrljić zahvalio je Josipu Gendi na godinama zajedničkoga rada, ističući kako je otišao glumac koji je odbijao prosječnost, prihvaćajući samo izvrsnost.

"Ta izvrsnost nije bila poza, jer je odlučno odbacivao svaku pomisao da se učvrsti u prosječnost. Polazio je od običnosti, od ljudske mjere koja je u teatru najsigurniji put do izvrsnosti. Bio je temelj na kojem smo zidali naše kazališne snove", poručio je Štrljić.

"Otišao je prvi među nama, čovjek čije je srce stalno i snažno kucalo na pozornici, a u naslijeđe nam je ostavio ono što ostavljaju najveći - vedrinu", rekao je ravnatelj drame HNK Elvis Bošnjak kojemu rad s Gendom spada u "najradosnije trenutke života".

Književnik i novinar Jakša Fiamengo podsjetio je na važne trenutke u životu velikana hrvatske drame koji se tijekom bogate pedesetogodišnje umjetničke karijere na kazališnu pozornicu popeo više od 3 tisuće puta tumačeći više od 200 različitih likova.

"Napustio nas je bogat čovjek, jer ne može biti siromašan onaj koji je obdaren svekolikom dobrotom", kazao je Fiamengo dodajući kako je Josip Genda bio "jedan od najtalentiranijih umjetnika, pedantan i studiozan, čovjek silne energije, markantnog glasa, osebujnog timbra, pouzdan partner na pozornici".

"Napustio nas je, a kao da nije, jer da je tako pokazali bismo da postoji zaborav", poručio je dodajući kako nije umro samo jedan čovjek već "brojni ljudi čije je Genda razloge branio, zastupao i u njih vjerovao".

Redateljica Nenni Delmestre, govoreći o uspomenama koje je vezuju s "istinskim majstorom riječi i šutnje", prisjetila se kako joj je Genda nedavno rekao da ne brine, jer je njegovo stanje samo još jedna uloga koju će valjda znati odigrati.

Njegovi kolege glumci Bruna Bebić - Tudor i Ilija Zovko pročitali su samo neke od brojnih brzojava sućuti pristiglih od predsjednika Mesića i premijera Sanadera, ministra kulture i drugih osoba iz kulturnoga i javnog života iz cijele Hrvatske.

Od Josipa Gende oprostili su se i teatrolog Vlatko Perković te Branka Cviktović iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Posljednji ispraćaj od legendarnoga barda hrvatskoga glumišta bit će danas u 17,30 na splitskom gradskom groblju Lovrincu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙