FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libanon zatražio od Njemačke sudjelovanje u mirovnoj misiji

BERLIN, 11. rujna 2006. (Hina) - Libanon je i službeno od Njemačke zatražio sudjelovanje u mirovnoj misiji na Bliskom istoku, priopćila je u ponedjeljak njemačka vlada.
BERLIN, 11. rujna 2006. (Hina) - Libanon je i službeno od Njemačke zatražio sudjelovanje u mirovnoj misiji na Bliskom istoku, priopćila je u ponedjeljak njemačka vlada.

"Službeni zahtjev stigao je tijekom vikenda i vlada trenutno analizira njegov sadržaj", izjavio je glasnogovornik vlade Ulrich Wilhelm dodajući da se trenutno od Ujedinjenih naroda očekuje detaljan plan glede obujma i prirode njemačkog angažmana u Libanonu.

"Mislim da će i taj dopis stići uskoro tako da bi kabinet već na svojoj sjednici u srijedu mogao donijeti odluku", izjavio je Wilhelm.

Konačnu odluku o sudjelovanju njemačkih vojnika mora donijeti Bundestag.

Njemačka mornarica bi trebala sudjelovati u osiguranju libanonske obale i sprječavanju krijumčarenja oružjem pomorskim putem.

Za sada je još uvijek sporno područje u kojem će njemačka mornarica smjeti djelovati. Libanonska vlada, strahujući za libanonski suverenitet, smatra da bi strana vojna plovila smjela djelovati samo izvan priobalnog pojasa od šest pomorskih milja. Međunarodni vojni stručnjaci, među kojima i predstavnici njemačke mornarice, međutim drže da je pojas od šest milja preširok za uspješno suzbijanje krijumčarenja oružjem.

Bivši njemački ministar obrane i predsjednik zastupničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Peter Struck izrazio je u međuvremenu bojazan da bi najnovija vojna misija mogla potrajati dulje od očekivanog.

"Nama mora biti jasno da vojnike šaljemo u škakljivu misiju koja sigurno neće biti okočana u sljedećih godinu dana", izjavio je Struck. On je, međutim, dao punu podršku sudjelovanju njemačke mornarice u osiguranju mira na Bliskom istoku te je naglasio da Njemačka "ne smije bježati" od međunarodne odgovornosti.

Glasnogovornik zastupničkog kluba vladajuće Unije CDU/CSU za obrambena pitanja Bernd Siebert založio se za to da Njemačka ne sudjeluje u vojnoj misiji ako potpora Bundestaga ne bude dovoljno snažna.

Sudjelovanju njemačke vojske u bliskoistočnoj misiji od parlamentarnih stranaka protivi se Liberalna stranka i stranka Ljevice, dok su Zeleni podijeljeni. I unutar stranaka vladajuće socijaldemokratsko - demokršćanske koalicije postoje glasovi koji se protive misiji ali je podrška većine sigurna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙