FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završava screening za poglavlje Sloboda kretanja radnika

BRUXELLES, 8. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska u petak u Bruxellesu završava screening, dubinsku analizu usporedbe zakonodavstva s europskom pravnom stečevinm za poglavlje Sloboda kretanja radnika.
BRUXELLES, 8. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska u petak u Bruxellesu završava screening, dubinsku analizu usporedbe zakonodavstva s europskom pravnom stečevinm za poglavlje Sloboda kretanja radnika.

Sloboda kretanja radnika spada u tzv. četiri slobode na kojima počiva unutarnje tržište EU-a - uz nju još i sloboda kretanja roba, usluga i kapitala.

Odredbe iz ovoga poglavlja odnose se samo na radnike koji su u radnom odnosu, dok su prava samozaposlenih osoba regulirana u u poglavljima o slobodi pružanja usluga i pravu poslovnog nastana.

Svi radnici imaju pravo na zaposlenje u drugoj državi članici, a to i uključuje i pravo na jednako postupanje s obzirom na uvjete rada, pravo na socijalnu, kulturnu i gospodarsku integraciju radnika imigranta te adekvatna prava za članove radnikove obitelji (pravo na zaposlenje supružnika, obrazovanje djece itd.).

Hrvatska će u ovom poglavlju morati mijenjati i dopuniti svoj Zakon o strancima, u dijelu koji se odnosi na državljane zemalja članica EU-a. To znači ukidanje radnih dozvola, promjene propisa o dozvoli boravka, o prijavama na zavodu za zapošljavanje itd.

Prema riječima pregovoračice za ovo poglavlje Vere Babić, Hrvatska bi trebala svoje zakonodavstvo u ovom poglavlju uskladiti do kraja sljedeće godine, s tim da bi poneke odredbe stupile na snagu s danom ulaska u članstvo EU-a.

Istodobno se u petak završava i eksplanatorna faza screeninga za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, koja je započela u četvrtak. Bilateralna faza screeninga za Pravosuđe i temeljna prava održat će se 17. i 18. listopada, a s tim poglavljem završit će cjelokupni postupak screennga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙