FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gibraltar postaje član UEFA

ZURICH, 8. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Arbitražni sud u Lausanni (CAS) donio je odluku da Gibraltar ima pravo postati punopravni član Europske nogometne federacije (UEFA).
ZURICH, 8. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Arbitražni sud u Lausanni (CAS) donio je odluku da Gibraltar ima pravo postati punopravni član Europske nogometne federacije (UEFA).

Mala britanska kolonija već je desetljećima predmet spora između Velike Britanije i Španjolske, koje tvrde da imaju suverenitet na tom teritoriju. Španjolska je do sada uspješno blokirala sve zahtjeve Gibraltara da uđe u članstvo UEFA, ali nakon odluke CAF-a izvjesno je da će krovna nogometna organizacije Starog kontinenta dobiti još jednu članicu.

"Odluke CAF sa za nas obvezujuće i ovaj slučaj je za nas završen. Gibraltar će postati punopravni član naše organizacije", rekao je predsjednik UEFA Lennart Johanson. Prema njegovim riječima Gibraltar će 4. listopada na sjednici Izvršnog odbora UEFA-e postati privremeni član, a u stalno članstvo biti će primljen na Skupštini 26. i 27. siječnja iduće godine u Dusseldorfu.

To znači da će klubovi iz Gibraltara od naredne sezone igrati u europskim kupovima, a reprezentacija će nastupiti u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine.

Nogometna reprezentacija Gibraltara formirana je prije više od 100 godina, a najveći uspjeh ostvarila je 1949. godine kada je protiv Real Madrida odigrala 2:2.

Gibraltar se nalazi na ulazu iz Atlantika u Sredozemno more i ima nešto više od 29.000 stanovnika. Britanska kolonija postao je 1713. godine i od tada se na njemu nalazi britanska vojna baza koja je kontrolirala ulazak brodova u Mediteran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙