FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU poziva članice na suradnju u istrazi o zatvorima CIA-e

BRUXELLES, 7. rujna 2006. (Hina/AFP) - Europska komisija u četvrtak je još jednom pozvala države članice EU-a da "u potpunosti" surađuju sa svim istragama o eventualnom postojanju tajnih zatvora CIA-e u Europi.
BRUXELLES, 7. rujna 2006. (Hina/AFP) - Europska komisija u četvrtak je još jednom pozvala države članice EU-a da "u potpunosti" surađuju sa svim istragama o eventualnom postojanju tajnih zatvora CIA-e u Europi.

Europski povjerenik za pravosuđe i sigurnost Franco Frattini "ponovio je svoj zahtjev za punom suradnjom", kazao je njegov glasnogovornik Frisco Roscam Abbing.

Naime, Istražno povjerenstvo Europskog parlamenta i Vijeća Europe su ranije objavili da ta "suradnja nije dovoljna", podsjetio je Abbing.

Američki predsjednik George W. Bush je u srijedu prvi put priznao da CIA drži i ispituje važnije članove al Qaede u tajnim zatvorima u inozemstvu i da ima namjeru to nastaviti unatoč međunarodnoj osudi.

Upitan o tome kakve će posljedice ta izjava imati na Europu, Abbing je odgovorio da Bush "nije precizirao gdje su bili ili gdje jesu ti zatvori".

Agencija Reuters prenosi iz Strasbourga da zastupnici Europskog parlamenta traže da vlade njihovih zemalja otkriju lokacije tajnih CIA-inih zatvora.

Vijeće Europe je objavilo da je Bushovo otkriće opravdalo istragu koje je to tijelo vodilo nakon što je "Washington Post" prošle godine napisao da CIA ima tajne zatvore u Europi i da tajno prevozi osumnjičene članove al Qeade tamo gdje su se mogla provoditi mučenja.

"Naš je rad omogućio da se ispere prljavština ovog tajnog rata za koji smo konačno saznali da je u potpunosti vođen izvan zakonskih okvira", kazao je predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Rene van de Linden.

"Lokacije ovih zatvora moraju biti objelodanjene", rekao je njemački zastupnik Wolfgang Kressl Doerfler, član odbora Europskog parlamenta koje istražuje tvrdnje o tajnim zatvorima.

"Moramo znati jesu li vlade zemlja članica ili zemalja koje priželjkuju članstvo u EU bile suučesnice u ilegalnom djelovanju", dodao je.

Pritom je pozvao Poljsku, koja je članica EU-a, i Rumunjsku, koja to treba postati, da progovore o optužbama da su na njihovu teritoriju bili tajni zatvori.

Istodobno je Poljska objavila da bi mogla pokrenuti istragu o postojanju tajnih CIA-inih zatvora na njenom teritoriju, prenosi Reuters.

Poljska konzervativna vlada koja je preuzela vlast u rujnu prošle godine opetovano je odbacivala optužbe tvrdeći da su za njih krivi njezini ljevičarski prethodnici te da takvi zatvori nisu nikada postojali.

"Ako se to pitanje nastavi i ako postoji međunarodni pritisak, predsjednik će pitati odgovarajuća tijela da to još jednom istraže", kazao je savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku Andrzej Krawczyk. "U ovoj fazi predsjednik ne zna ništa o tome da su takvi zatvori postojali u Poljskoj", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙