FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reagiranje Ministarstva znanosti na današnju konferenciju za novinare u SDP-u

ZAGREB, 7. rujna 2006. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa danas je, reagirajući na konferenciju za novinstvo SDP-a o radu Ministarstva, priopćilo kako se nije korektno koristiti započetom predizbornom kampanjom za napade na struku.
ZAGREB, 7. rujna 2006. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa danas je, reagirajući na konferenciju za novinstvo SDP-a o radu Ministarstva, priopćilo kako se nije korektno koristiti započetom predizbornom kampanjom za napade na struku.

Ministarstvo ocjenjuje kako diskvalifikicije i izmišljene konstrukcije po kojima navodno ministar ništa ne čini za unaprjeđenje obrazovanja te da samo iznosi fraze i hvalospjeve, nemaju nikakve veze i uporišta u stvarnosti.

Podsjeća se kako je od početka mandata Ministarstvo, u nadležnosti kojeg su prvi put sjedinjeni sektori od predškolskog odgoja do doktorskih studija, znanosti i športa, povisilo proračunska izdvajanja za više od 30 posto te nakon godinu dana nezapošljavanja u sustav obrazovanja zaposlilo više od 3800 ljudi.

"Izgradilo se ili pokrenulo izgradnju više od 200 školskih objekata i športskih dvorana, nastavilo s kreditiranjem izgradnje sveučilišnih objekata te je Sveučilištu u Rijeci odobrilo i dodatan zajam od 500 milijuna kuna", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako se diskvalificiraju Hrvatski nacionalni obrazovni standard i novi Nastavni plan i program za osnovnu školu, a on nije plod rada ministra, nego plod rada više od tisuću učitelja i nastavnika, pedagoga, psihologa, defektologa, knjižničara te mentora, savjetnika i sveučilišnih nastavnika, čija stručnost, naobrazba i trud također nisu spomenuti.

Zaboravlja se također da se Hrvatska prvi put ima pravo kandidirati za znanstvene projekte u europskim fondovima te da je do sada povučeno sedam milijuna eura, što je gotovu trećina ukupnih godišnjih sredstava koliko je bilo namijenjeno za financiranje znanstvenih projekata. Time je Hrvatska po povučenu novcu iz FP6 od svih tranzicijskih država, kako se objašnjava, izbila na prvo mjesto.

"Usprkos pokušaju prikrivanja istinitih podataka lažnim, koji su dolazili iz iste političke stranke, kako bi se zakočio proces pregovaranja s EU-om, prvo poglavlje koje je EU zaključio s Hrvatskom upravo je znanost i istraživanje", kaže se u priopćenju.

Isto tako, kako se navodi, namjerno se prešućuje i relativizira dug koji je ostavila bivša Vlada, koji je, uračunaju li se kamate i sudski troškovi nadmašio milijardu kuna.

Na početku mandata, u prosincu 2003., u Ministarstvu je zatečeno niz nepodmirenih tražbina koje se odnose na razdoblje od 2000. do 2003., a procijenjene su na 1,2 milijarde kuna. Zbog podmirivanja naslijeđenih dugova i tražbina do 2006. isplaćeno je 289,8 milijuna kuna. Nakon brojnih pregovora socijalni partneri odustali su od tužba zbog nepodmirenih dugova te se procjenjuje da je nagodbama ušteđeno oko 530 milijuna kuna. Za smjenski rad i božićnicu potpisano je gotovo 40.000 nagodaba, kaže se u priopćenju.

Napominje se kako je zbog spomenuta naslijeđena duga velik broj srednjih škola bio je u blokadi te nisu imale novca da osiguraju najosnovnije uvjete za rad, uključivo krede i spužve. Postojala je također realna prijetnja da se zbog velikog broja sudskih tužba paralizira, osim sustava obrazovanja, i sustav pravosuđa. U nepune tri godine odblokirane su gotovo sve srednje škole, a očekuje se da će do kraja 2007. svi naslijeđeni dugovi biti vraćeni.

Što se tiče udžbenika, po novom Zakonu o udžbenicima, čelnica stranke uopće ne bi smjela imati nikakve veze s kreiranjem politike udžbenika, jer bi po Zakonu bila u sukobu interesa. Naime, jedna od autorica udžbenika je u vrlo blisku rodbinskom srodstvu s čelnicom stranke koja kritizira udžbeničku politiku Ministarstva, navodi se, uz ino, u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙