FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 7. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 7. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

NOVA GRADIŠKA - Napadi SDP-a na Vladu i HDZ u vezi s prodajom Plive dio su maratonske predizborne kampanje koju je počeo SDP iako je do izbora još godina dana, izjavio je novinarima predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. "Utrku koja traje godinu dana šprintaju kao da traje jedan mjesec. To je ništa drugo nego najava da će u nedostatku konkretnih rješenja oštrica biti usmjerena na diskreditiranje Vlade i HDZ-a", kazao je jučer Šeks u razgovoru s novinarima u Novoj Gradiški, gdje je bio nazočan izlučnoj košarkaškoj utakmici između reprezentacija Hrvatske i Estonije. S novogradiškim vodstvom predsjednik Sabora razgovarao je o gradnji i završetku infrastrukturnih projekata važnih za taj grad.

ZAGREB - Neto imovina 57 aktivnih otvorenih investicijskih fondova u Hrvatskoj iznosila je na kraju kolovoza više od 13,11 milijardi kuna i u odnosu na kraj srpnja bila je veća za 674,8 milijuna kuna, dok je od početka godine porasla za više od 4,2 milijarde kuna ili 48,5 posto, pokazuju podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Najveću neto imovinu krajem kolovoza imali su mješoviti Raiffesen balanced fond, i to u iznosu većem od 1,59 milijardi kuna, te kunski novčani fond ZB Plus, s imovinom većom od 1,55 milijardi kuna. Imovinu veću od milijardu kuna, odnosno 1,08 milijardi kuna, krajem kolovoza imao je još samo ZB Global fond.

ZAGREB - Uz snažan rast kunskih depozita kod banaka u Hrvatskoj u srpnju se bilježi i nominalni rast deviznih depozita, pa su na kraju tog mjeseca ukupni kunski štedni i oročeni depoziti kod banaka iznosili 41,4 milijarde kuna, sa visokom godišnjom stopom rasta od preko 60 posto, dok su ukupni devizni depoziti iznosili 82,1 milijardu kuna, a njihova je godišnja nominalna stopa rasta svega 1,4 posto. Po podacima Hrvatske narodne banke, nastavlja se snažan rast kunskih depozita kod banaka pa je nakon lipanjskog rekordnog mjesečnog povećanje u ovoj godini, od 3,4 milijarde kuna, u srpnju ostvareno po veličini drugo ovogodišnje povećanje za gotovo tri milijarde kuna ili za oko 7,7 posto.

SLAVONSKI BROD - U novoizgrađenu stambenu jedinicu Doma za djecu bez primjerene roditeljske skrbi u Slavonskom Brodu jučer su se uselili prvi stanari.Objekt nazvan "Kuća od sretnih ciglica", vrijedan oko tri milijuna kuna, završen je u svibnju ove godine, a gotovo je u cijelosti izgrađen novčanim potporama građana i tvrtaka u dobrotvornoj akciji koju je prije godinu i pol dana započeo SDP-ov saborski zastupnik Mato Gavran. Četiri stana u toj kući namijenjena su punoljetnim štićenicima Doma za djecu koji se nakon svršetka srednje škole nemaju kamo vratiti. Štićenici se stanovima mogu koristiti najdulje do navršene 21. godine života.

ZAGREB - Izložba "Bazilika sv. Petra u Rimu/Novum Templum Vaticanum - povijest i arhitektura", o tom arhitektonskom remek djelu, koja je i danas glavno središte okupljanja i nezaobilazna ikona grada Rima, otvorena je sinoć u Arheološkom muzeju, u organizaciji tog muzeja i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu. Na njoj su prikazani različita razdoblja izgradnje bazilike, na kojoj su se samo u rasponu od oko 200 godina, tik uz pape, izmjenjivali najpoznatiji i najugledniji umjetnici renesanse i baroka, od Bramantea i Raffaella, preko Michelangela do Giacoma della Porte do Carla Maderna i Gian Lorenza Berninija. Izložba je već bila postavljena u Krakowu i Vilniusu, a iz Zagreba, gdje se može razgledati do 28. rujna, odlazi u Ljubljanu.

ZAGREB - Na izložbi "Zona ćudoređa" Kristina Kožula, otvorenoj sinoć u Atriju Muzeja "Mimare", autor je zagrebačkoj publici predstavio pet objekata nastalih u proteklih godinu dana kad je radio i živio na relaciji Zagreb - New York. Izloženi radovi naslovljeni: "Oltar", "Janus", "Svinja", "Balkanska zvona" i "Pojas nevinosti" pripadaju različitim umjetničkim ciklusima koje pak, po autorovim riječima, u izlagačku cjelinu objedinjuje to što se pozivaju na moralnost. Za sve je izloške umjetnik upotrijebio industrijski proizvedene objekte te ih pokrio industrijski proizvedenim ukrasima - plastičnim biserjem, stakalcima i čipkom.

DUBROVNIK - U Kneževu dvoru u Dubrovniku sinoć je otvorena izložba "Hrvatski motivi na crtežima i akvarelima sira Thomasa Grahama Jacksona 1882. do1885.". Hrvatskoj je javnosti prvi put predstavljena zbirka od 56 crteža, grafika i akvarela nastalih za njegovih putovanja po Dalmaciji potkraj 19. stoljeća. Prikazana je velika većina najvrjednijih sklopova i detalja dalmatinskih gradova, primjerice, palača Sponza u Dubrovniku, Dioklecijanova palača u Splitu, šibenska katedrala sv. Jakova i Sv. Donat u Zadru. Jackson, britanski arhitekt, važan je za hrvatsku povijest jer je među prvima istraživao i bilježio s dokumentarnom preciznošću arhitektonske spomenike na dalmatinskoj obali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙