FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kraus protestira protiv "otvorenoga miješanja države u probleme ŽOZ-a"

ZAGREB, 5. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus u današnjem je priopćenju izrazio protest "protiv otvorenoga i nedopustivo rušilačkoga miješanja države u probleme jedne vjerske i nacionalne zajednice, u ovom slučaju Židovske općine Zagreb".
ZAGREB, 5. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus u današnjem je priopćenju izrazio protest "protiv otvorenoga i nedopustivo rušilačkoga miješanja države u probleme jedne vjerske i nacionalne zajednice, u ovom slučaju Židovske općine Zagreb".

Dodaje da legitimno vodstvo 200 godina stare Židovske općine Zagreb, izabrano nedavno na legitimnim i demokratski provedenim izborima, protestira u ime svih članova te općine, pa i onih nestalih u holokaustu.

Kraus tvrdi da je "zalaganje najviših državnih dužnosnika Republike Hrvatske i Grada Zagreb omogućilo da nevelika grupa otpalih članova ŽOZ-a uspješno, a protivno pozitivnim zakonima, provede registraciju svoje organizacije kao vjerske zajednice i stavi pod ključ staru i otvoru novu, sada samo njihovu židovsku školu".

Time je, smatra predsjednik ŽOZ-a, "uspješno završena još jedna rušilačka akcija na kojoj se, po objavljenim riječima njihova predvodnika Ive Goldsteina, 'radilo u tajnosti i u dogovoru s Gradom kako druga strana ne bi znala što se događa'".

U priopćenju stoji da je "državno podobnoj grupaciji uspjelo odmah dobiti financijsku pomoć za otvaranje i vođenje privatne škole iako u vrijeme odobravanja pomoći u njoj nije bilo ni učitelja niti učenika", što pak, ističe se, "nije pošlo za rukom ŽOZ-u, kao osnivaču židovske osnovne škole u tri godine postojanje te škole".

Navodi se da se, sukladno Goldsteinovim izjavama, najavljuju i daljnji potezi, primjerice preuzimanje židovskoga dječjeg vrtića istom metodom, što pak za Krausa znači da je "riječ o besprimjernom upletanju državnih organa u probleme jedne zajednice kakvo moderna Europa ne poznaje, a još manje prihvaća".

Predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus najavljuje da će slično protestno pismo uputiti Vladi Republike Hrvatske, Europskoj uniji te Svjetskom i Europskom židovskom kongresu.

U broju od ponedjeljka, 4. rujna, "Jutarnji list" objavio je tekst pod nazivom "Bet Israel Židovskoj općini preuzima sve aktivnosti" u kojemu, među ostalim stoji da je "predsjednik Bet Israela Ivo Goldstein rekao da se cijeli proces preuzimanja škole odvijao u tajnosti i u dogovoru s Gradom kako druga strana ne bi znala što se događa".

U istom tekstu stoji da je novu židovsku školu koja se nalazi se u prostorijama Kulturnoga centra na Peščenici, a za čiju je obnovu Grad izdvojio dva milijuna kuna, u nedjelju, 3. rujna, otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙