FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvih 11 Roma dobilo ECDL Start diplome

ZAGREB, 5. rujna 2006. (Hina) - Prvih jedanaestero mladih pripadnika romske nacionalne manjine dobilo je danas ECDL (European Computer Driving Licence) Start diplome.
ZAGREB, 5. rujna 2006. (Hina) - Prvih jedanaestero mladih pripadnika romske nacionalne manjine dobilo je danas ECDL (European Computer Driving Licence) Start diplome.

Riječ je o uspješno provedenom pilot-projektu "ECDL za Rome" koji su zajednički pokrenuli, financirali i realizirali: Mreža - udruga za promicanje zapošljavanja, Udruga Roma Zagreba i Zagrebačke županije te ECDL akademija Elit-Trade.

Jedanaest mladih Romkinja i Roma, od 14 do 27 godina, uspješno su prošli izobrazbu, položili sve ispite i stekli pravo na ECDL Start diplomu. Time su postali prvi pripadnici romske nacionalne manjine s ECDL diplomama u Hrvatskoj, međunarodno priznatim certifikatom o osposobljenosti za korištenje osobnog računala. Oni su stekli standardiziranu informatičku pismenost po europskom programu ECDL.

Predsjednik Udruge Roma Zagreba i Zagrebačke županije Alija Mešić izjavio je da je ovo ne samo prvi put da su Romi stekli te prestižne diplome, nego i da su svi koji su se osposobljavali uspješno završili tečaj. Želja im je da se sada što prije zaposle, rekao je.

Mešić je rekao da im je britansko veleposlanstvo darovalo deset računala, a pet je još prije pet godina pribavila udruga iz donacija. Rekao je da su na tih pet računala gotovo svi današnji dobitnici diploma igrali igrice i polako se uvodili u svijet informacijske i komunikacijske tehnologije.

Mešić je također rekao da se već novih 90 mladih Roma prijavilo za stjecanja takve diplome informacijske pismenosti, a namjera im je pribaviti još 15 računala koje će smjestiti u novi veći prostor u koji će ovih dana preseliti Udruga Roma Zagreba i Zagrebačke županije.

Pripadnicima romske nacionalne manjine, u situaciji velike potražnje za poslom i male potražnje radne snage, dodatna je otegotna okolnost nepoznavanje rada na osobnom računalu.

Vlasnik licence ECDL-a je ECDL Fundacija sa sjedištem u Dublinu, a zastupljen je u 140 zemalja svijeta te u EU predstavlja standard osnovne informatičke pismenosti. Nacionalni nositelj licence za Hrvatsku je Hrvatski informatički zbor (HIZ), a ECDL u Hrvatskoj je dio Strategije "Hrvatska u 21. stoljeću - Informacijska i komunikacijska tehnologija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙