FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preuzimanje Plive u idućih 60 dana

ZAGREB, 5. rujna 2006. (Hina) - Islandska farmaceutska kompanija Actavis objavila je u Narodnim novinama javnu ponudu za kupnju dionica Plive, što znači da je krajnji rok za preuzimanje Plive idućih 60 dana.
ZAGREB, 5. rujna 2006. (Hina) - Islandska farmaceutska kompanija Actavis objavila je u Narodnim novinama javnu ponudu za kupnju dionica Plive, što znači da je krajnji rok za preuzimanje Plive idućih 60 dana.

Tako bi proces preuzimanja Plive, koji ovih dana ponovno puni novinske stupce napisima o lobiranju u prodaji najveće hrvatske farmaceutske kompanije, trebao završiti najkasnije početkom studenoga.

Actavisova javna ponuda objavljena je u Narodnim novinama sa datumom 4. rujna, a ista je ponuda u ponedjeljak objavljena i u dnevnom tisku.

Kako je formalnu ponudu za preuzimanje Plive 18. kolovoza objavio i američki Barr Pharmaceuticals, koji nudi 743 kune za dionicu plus 12 kuna dividende, Actavisova ponuda je konkurentska.

Actavis je pak Plivinim dioničarima ponudio 795 kuna po dionici, a kao i kod Barra, zaključenje će ovisiti o stjecanju više od 50 posto dionica Plive.

Od dana objavljivanja ponude, za Actavis, prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, počinje teći 30 dnevni rok važenja ponude, tijekom kojih dioničari koji odluče prihvatiti ponudu, mogu pohraniti svoje dionice kod Središnje depozitarne agencije.

No, Barr može izmijeniti svoju ponudu i time produljiti trajanje svoje ponude, do završetka trajanja konkurentske, Actavisove ponude, a američka je kompanija već najavila kako će do kraja ovog tjedna odgovoriti na konkurentsku ponudu.

Nakon isteka roka od 30 dana, svako produljenje važenja ponuda može se odvijati u razdobljima od sedam dana, a ovisit će o povećanju ponude bilo koje strane u odnosu na posljednju ponudu druge strane.

Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, proces natjecanja može trajati najviše 60 dana od formalne objave u Narodnim novinama konkurentske, dakle Actavisove ponude.

Inače, proces oko preuzimanja Plive započeo je 17. ožujka ove godine, kada je Actavis objavio svoju preliminarnu neobvezujuću ponudu, od 570 kuna po dionici.

Plivin menadžment isti ju je dan ocijenio "neatraktivnom", jer "ne odražava pravu vrijednost i perspektivu kompanije", a 6. travnja je objavljeno kako je menadžment Plive angažirao Deutsche Bank kao podršku u razmatranju strateških opcija.

Nedugo zatim, Actavis je povećao preliminarnu ponudu na 630 kuna za dionicu, a istog je dana, 20. travnja, investicijski fond Quaestus objavio da u moguće partnerstvo Plive i Actavisa želi investirati i hrvatski kapital.

Oko mjesec dana kasnije, 29. svibnja Financial Times je objavio da je u utrku za Plivu ušao i američki Barr Pharmaceuticals, a krajem lipnja Nadzorni odbor (NO) Plive je preporučio ponudu Barra, u iznosu od 705 kuna po dionici.

Na podršku menadžmenta Plive ponudi Barra, iskazanu i na zajedničkoj konferenciji za novinare 29. lipnja, dan kasnije je reagirala Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), ustvrdivši da takve obavijesti NO-a i Uprave Plive nisu u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava te da neće tolerirati nikakvo preuzimanje prije zakonskog.

Hanfa je tada najavila i da će pažljivo pratiti ponašanje čelništva Plive, te i formalno 'preuzela' nadzor nad procesom preuzimanja Plive.

Kraj lipnja dobio je i poboljšane ponude oba konkurenta - Actavis 29. lipnja nudi 723 kune po dionici te ujedno objavljuje da je na burzi kupio 9 posto Plivinih dionica, a Barr reagira idućeg dana, ponudivši 743 kuna po dionici.

Barr je prvi Hanfi dostavio zahtjev za odobravanje objavljivanja ponude za preuzimanje, i to 28. srpnja, dok je zahtjev Actavisa uslijedio 10. kolovoza, odnosno na dan kada je Barrov zahtjev odobren.

Ponuda Barra, koji ne raspolaže niti jednom Plivinom dionicom, formalno je objavljena 18. kolovoza, dok je Hanfa konkurentsku, Actavisovovu ponudu, odobrila 31. kolovoza.

Actavis, koji izravnim i neizravnim vlasništvom raspolaže s preko 20 posto od ukupnog broja redovnih dionica Plive umanjenog za broj vlastitih dionica, svoju je ponudu objavio 4. rujna.

Natjecanje oko Plive uvećalo je vrijednost njene dionice na Zagrebačkoj burzi za više od 50 posto, s oko 540 kuna sredinom ožujka na sadašnjih 830 kuna, a od prve ponude iz ožujka, kada je Pliva procijenjena na 1,6 milijardi dolara, njena je vrijednost povećana na oko 2,5 milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙