Američki znanstvenici pratili su 10 godina skupinu od gotovo 2.000 ljudi i utvrdili da je opasnost za 76 posto manja u osoba koje piju sok više od triput tjedno u usporedbi s onima kojih ih piju manje od jednom tjedno.
Alzheimerova bolest vezuje se uz gomilanje nakupina proteina beta-amiloida.
Prema nekim studijama polifenoli - koji su prisutni u mnogim prehrambenim namirnicama - mogu prekinuti te procese i donekle zaštititi od Alzheimerove bolesti neutralizirajući učinak oštećivanja spojeva zvanih slobodni radikali.
Sokovi od voća i povrća posebno su bogati polifenolima i "mogli bi igrati važnu ulogu odgađajući napad bolesti", drži vodeći znanstvenik Dr. Qi Dai sa sveučilišta Vanderbilt.
Prethodne studije ukazivale na dobrobit konzumiranja voća i povrća, no najnovija je studija obuhvatila dulje vremensko razdoblje te je pouzdanija, kazala je Dr. Harriet Millward te zaključila "Pravilna prehrana igra važnu ulogu u opasnosti od Alzheimerove bolesti - i prehrana je ključna za istraživanje jer nudi relativno jeftin način borbe protiv bolesti koja uništava brojne živote a čiji troškovi liječenja stoje zdravstvo više nego moždana kap, srčane bolesti i rak zajedno".