FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sokovi mogu smanjiti opasnost od Alzheimera

ZAGREB, 1. rujna 2006. (Hina) - Učestalo konzumiranje sokova od voća i povrća može znatno smanjiti opasnost od razvoja Alzheimerove bolesti, sugerira studija objavljena u časopisu American Journal of Medicine, prenosi BBC.
ZAGREB, 1. rujna 2006. (Hina) - Učestalo konzumiranje sokova od voća i povrća može znatno smanjiti opasnost od razvoja Alzheimerove bolesti, sugerira studija objavljena u časopisu American Journal of Medicine, prenosi BBC.

Američki znanstvenici pratili su 10 godina skupinu od gotovo 2.000 ljudi i utvrdili da je opasnost za 76 posto manja u osoba koje piju sok više od triput tjedno u usporedbi s onima kojih ih piju manje od jednom tjedno.

Alzheimerova bolest vezuje se uz gomilanje nakupina proteina beta-amiloida.

Prema nekim studijama polifenoli - koji su prisutni u mnogim prehrambenim namirnicama - mogu prekinuti te procese i donekle zaštititi od Alzheimerove bolesti neutralizirajući učinak oštećivanja spojeva zvanih slobodni radikali.

Sokovi od voća i povrća posebno su bogati polifenolima i "mogli bi igrati važnu ulogu odgađajući napad bolesti", drži vodeći znanstvenik Dr. Qi Dai sa sveučilišta Vanderbilt.

Prethodne studije ukazivale na dobrobit konzumiranja voća i povrća, no najnovija je studija obuhvatila dulje vremensko razdoblje te je pouzdanija, kazala je Dr. Harriet Millward te zaključila "Pravilna prehrana igra važnu ulogu u opasnosti od Alzheimerove bolesti - i prehrana je ključna za istraživanje jer nudi relativno jeftin način borbe protiv bolesti koja uništava brojne živote a čiji troškovi liječenja stoje zdravstvo više nego moždana kap, srčane bolesti i rak zajedno".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙