FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pronađene ukradene Munchove slike

ZAGREB, 1. rujna 2006. (Hina/AP) - Dvije godine nakon što su ukradene iz muzeja u Oslu, pronađene su slike Edvarda Muncha "Vrisak" i "Madonna", objavila je norveška policija.
ZAGREB, 1. rujna 2006. (Hina/AP) - Dvije godine nakon što su ukradene iz muzeja u Oslu, pronađene su slike Edvarda Muncha "Vrisak" i "Madonna", objavila je norveška policija.

Munchove slike ukrali su iz muzeja u Oslu naoružani i maskirani razbojnici, danju, 22. kolovoza 2004. godine.

Da su pronađene slike autentične, potvrdio je stručnjak Munchova muzeja.

Premda su ljubitelji umjetnosti i mediji nagađali da su slike nestale zauvijek, policijski inspektor Iver Stensrud izjavio je na konferenciji za novinare da je vidio slike i da su one u dobrom stanju, odnosno da su "daleko od stanja u kojem su mogle biti". Dodao je kako vjeruje da su slike cijelo vrijeme bile u Norveškoj, ali bio je tajanstven oko pojedinosti akcije otkrivanja i vraćanja slika, rekavši tek da su slike vraćene nakon uspješne policijske akcije.

Također, rekao je da za slike nije plaćena nagrada od 2 milijuna kruna (294 tisuće dolara) koju je ponudio njihov vlasnik, grad Oslo te da trojica osuđenih za sudjelovanje u krađi, nisu pomogli u istrazi.

Edvard Munch (1863-1944), norveški slikar i grafičar, jedan je od začetnika ekspresionističkog slikarskog izraza, a osebujnim stilom i morbidnom tematikom, snažno je utjecao na skandinavsko i njemačko slikarstvo.

Vrisak je vjerojatno najpoznatije Munchovo djelo koje je imalo presudan utjecaj na rođenje ekspresionizma. Prikazuje osobu koja vrišti, ili čuvši vrisak pokriva uši. Slika je postala suvremena ikona ljudske tjeskobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙