FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Actavis: ponuda za preuzimanje Plive - za dionicu 795 kuna

ZAGREB, 31. kolovoza 2006. (Hina) - Actavis grupa, međunarodna generička farmaceutska kompanija, objavila je danas kako je povećala svoju ponudu za preuzimanje hrvatske farmaceutske kompanije Plive d.d. na 795 kuna po dionici u gotovom novcu.
ZAGREB, 31. kolovoza 2006. (Hina) - Actavis grupa, međunarodna generička farmaceutska kompanija, objavila je danas kako je povećala svoju ponudu za preuzimanje hrvatske farmaceutske kompanije Plive d.d. na 795 kuna po dionici u gotovom novcu.

Promijenjena ponuda predstavlja povećanje od 10 posto u odnosu na Actavisovu prethodnu ponudu od 723 kune po dionici i 7 posto je viša od konkurentske ponude od 743 kune po dionici koju je za Plivu ponudio američki Barr Pharmaceuticals.

Povećana ponuda daje vrijednost ukupnog dioničkog kapitala Plive od približno 2,5 milijarde američkih dolara, navode iz Actavisa.

Actavis je ujedno potvrdio da kontrolira ukupno 20,8 posto Plivinog dioničkog kapitala kombinacijom vlasništva nad dionicama i opcija za kupnju dionica.

Prema uvjetima povećane Actavisove ponude, kako se navodi, Plivini će dioničari dobiti 795 kuna po dionici u gotovom novcu, uz dodatak od 12 kuna dividende po dionici koju je predložila Pliva, što ukupno predstavlja gotovinsku isplatu od 807 kuna po dionici.

Sredstva potrebna za Actavisovu ponudu u potpunosti su osigurana putem financiranja ugovorenog s Actavisovim bankarima, JP Morganom, HSBC, UBS i Landsbanki, a ono se sastoji od kombinacije novog kapitala, kredita i povlaštenih vrijednosnica.

Uprava Actavisa smatra da njihova izmijenjena ponuda predstavlja punu i fer cijenu za Plivu i omogućuje Plivinim dioničarima trenutačni i značajan povrat njihovog ulaganja.

Actavis ocjenjuje kako ova ponuda osigurava gospodarske i industrijske koristi za Plivino poslovanje i hrvatsko gospodarstvo.

Tako Actavis namjerava Plivino sjedište u Zagrebu učiniti središnjim dijelom zajedničke kompanije, odgovornim za upravljanje proširenim operacijama Grupe u središnjoj i istočnoj Europi.

Također namjerava konsolidirati svoje proizvodne pogone u cijelom svijetu i prenijeti proizvodnju u Hrvatsku iz ostalih postojećih postrojenja kako bi iskoristio visokoobrazovano proizvodno okruženje i niže troškove proizvodnje.

Actavis namjerava zadržati i nadalje širiti sve Plivine proizvodne pogone u Hrvatskoj, kao i povećati trenutačnu Plivinu razinu proizvodne iskorištenosti.

Također namjerava očuvati i razvijati Plivin brand na svim njezinim ključnim tržištima i nema nikakvu namjeru prodavati bilo koji dio njezinog poslovanja.

Actavis će, kako navodi, tražiti uvrštenje u kotaciju Zagrebačke burze kako bi i na taj način potaknuo daljnju potporu investicijske zajednice u Hrvatskoj.

"Naša povećana ponuda ističe odlučnost da uključimo Plivu u Actavis grupu", izjavio je uz ostalo Robert Wessman, predsjednik Uprave Actavisa.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) odobrila je Actavisovu povećanu ponudu i sukladno hrvatskom Zakonu o preuzimanju, a Actavis očekuje da će njegova formalna ponuda biti objavljenja u Narodnim novinama i glavnim hrvatskim dnevnim listovima sljedećih dana.

To će inicirati formalni proces javne ponude, koji traje najmanje 30 dana, a i do 60 dana od dana kada je HANFA odobrila objavljivanje konkurentske ponude.

Dovršenje javne ponude uvjetovano je Actavisovim dobivanjem potvrde da je u posjedu više od 50 posto Plivinog dioničkog kapitala.

(Hina) xpp/xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙