FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela Škola ljudskih prava HHO-a - Hrvatska na putu u članstvo EU

BOŽAVA, 28. kolovoza 2006. (Hina) - U Božavi na Dugom otoku počela je danas petodnevna Škola ljudskih prava Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) pod nazivom "Kriteriji Europske unije i demokratizacijski potencijal europske integracije".
BOŽAVA, 28. kolovoza 2006. (Hina) - U Božavi na Dugom otoku počela je danas petodnevna Škola ljudskih prava Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) pod nazivom "Kriteriji Europske unije i demokratizacijski potencijal europske integracije".

Škola je okupila 70-tak sudionika - predstavnika nevladinih udruga iz Hrvatske i država bivše SFRJ, parlamentarnih stranaka, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Sveučilišta, novinara.

Na temu "Hrvatska na putu u članstvo EU", u utorak, 29. kolovoza, u ulozi izaslanika predsjednika Vlade Ive Sanadera izlagat će glavni pregovarač RH za pristupanje Europskoj uniji Vladimir Drobnjak.

"Europsku uniju treba kritizirati sa stajališta onih vrijednosti na kojima je stvorena, a koje danas u punoći ne realizira", istaknuo je predsjednik HHO-a Žarko Puhovski otvarajući Školu ljudskih prava s temom "Europa i Europska unija".

Istaknuo je da se općenito i pogrešno Europska unija izjednačava s Europom, a ona je samo dio Europe. To pokazuje, rekao je Puhovski, da se pojavljuje problem koncepcije proširenja EU, tj. do kuda se ona mora ili treba proširivati. Rekao je da niti Europa ni Europska unija nisu geografske, dakle zemljopisne kategorije nego je to uvijek bilo pitanje vrijednosti, najprije kršćanskih pa onda moderno demokratskih. To je bilo određeno i u nesuđenom ustavu kao odredba da se radi o zajednici vrijednosti, a sad se to pojavljuje upitnim zato što se sve više govori o demokratskom deficitu EU koja kao nadnacionalna tvorevina ima teškoća u demokratskom funkcioniranju. Rekao je da se u koncepciji proširenja EU ne uzimaju dovoljno ozbiljno u obzir vrijednosti ljudskih prava, primjerice kada je riječ o tome da su Turska ili Rumunjska kandidati

Navečer će se održati panel diskusija na kojoj će predstavnici parlamentarnih stranaka raspravljati o "ulozi parlamentarnih stranaka u procesu pristupa EU".

Tijekom rada Škole ljudskih prava, Vlatko Cvrtila iz Ureda predsjednika i Tin Gazivoda iz Centra za ljudska prava govorit će o sigurnosti i ljudskim pravima u europskom kontekstu - teorijske osnove i praktična iskustva. Stručnjaci će razgovarati i o ulozi fundamentalnih prava u pravnom sustavu EU, implementaciji europskog prava u hrvatskom pravosuđu, politološkim aspektima ulaska u EU te negativnim stranama ulaska u EU. Održat će se i radionice o trgovini ljudima i pravima žena u kontekstu EU, Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i Europskom sudu za ljudska prava - simulacija suđenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙