FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 25. kolovoza 2006. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 25. kolovoza 2006. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Deficit proračuna opće države u ovoj bi godini mogao biti ispod 3 posto BDP-a, možda 2,9 ili 2,8 posto, procjena je koju je premijer Ivo Sanader iznio u petak na sjednici Vlade na kojoj su prihvaćene Smjernice ekonomske i fiskalne politike 2007.-2009.

Cilj smjernica je poticanje gospodarskog rasta, a nastave li se proračunski prihodi ostvarivati kao i ove godine iduće bi se godine moglo razgovarati o konkretnim mjerama rasterećenja gospodarstva, najavio je ministar financija Ivan Šuker.

Prema preliminarnim podatcima koje je ministar iznio gospodarski rast Hrvatske u prvoj je polovici ove godine bio 4 posto, a projekcija za ovu godinu je rast BDP-a od 4,5 posto.

Taj bi se rast idućih godina ubrzavao, za 2009. projecirana je stopa rasta od 5 posto, a Sanader smatra da bi gospodarski rast mogao biti i veći, šest, ili sedam posto.

Premijer ističe da je Hrvatska sačuvala makroekonomsku stabilnost, da je po prvi puta od hrvatske samostalnosti stopa registrirane nezaposlenosti pala na 15,7 posto, a prema metodologiji Međunarodne organizacije rada pala je ispod 12 posto.

Posebno veseli smanjenje broja nezaposlenih, kojih je krajem srpnja bilo 23 tisuće manje nego u srpnju prošle godine, kazao je Sanader.

Naglašava i kako je nastavljen trend usporavanja rasta vanjskog duga, kako je država smanjila svoj udio u vanjskom dugu države, iako vanjski dug povećavaju banke i poduzeća. Razina vanjskog duga nije uznemiravajuća, ali treba voditi računa o njemu, više investirati u proizvodnju, poručio je premijer.

Iznoseći osnovne naznake Smjernica ekonomske i fiskalne politike ministar financija Šuker posebno je istaknuo daljnju fiskalnu konsolidaciju i smanjenje udjela deficita opće države u BDP-u, na planiranih 2,4 posto BDP-a u 2009.

Ponovio je da se za iduću godinu predlaže povećanje plaća za pet posto, kao i da će proračunom za iduću godinu, uz 1,3 milijarde kuna za povećanje osnovice, biti osigurano i 400 milijuna kuna za novo zapošljavanje i ispravljanje nelogičnosti u plaćama državnih službenika i namještenika s ciljem nagrađivanja prema radu i zalaganju.

Tako će, opetovao je, predviđeni proračunski iznos za plaće s ovogodišnjih 24,3 milijarde porasti na 26 milijardi kuna u idućoj godini, dok će se za indeksaciju mirovina osigurati dodatnih 1,8 milijardi kuna. Ukupan iznos za mirovine tako će porasti sa 28,3 milijarde kuna u ovoj na 30,1 milijardu kuna u idućoj, odnosno ti rashodi u ukupnim proračunskim rashodima imali bi udio od 28,6 posto.

Prema Smjernicama, ukupni rashodi državnog proračuna u idućoj bi godini iznosili 105,4 milijarde kuna, što je nominalno 6,2 milijarde kuna više nego u ovoj godini, te međugodišnji porast od 6,2 posto.

Uspostavom zajedničkog informacijskog sustava katastra nekretnina i zemljišnih knjiga u tri će se godine izgraditi baza podataka koja će na jednom mjestu pohraniti sve zemljišne knjige i katastar nekretnina.

Taj će se zajednički informacijski sustav smjestiti u Agenciju za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), zaključila je hrvatska Vlada.

Tako će se u jednoj bazi naći podatci o više od 17 milijuna čestica registriranih u katastru, više od četiri milijuna zemljišnoknjižnih uložaka i 56 tisuća katastarskih planova, osigurati jedinstvo postupanja i procesa, osigurati da se registri više ne mogu razići u svom sadržaju i omogućiti sigurnost u pravnom prometu nekretnina.

Država će do kraja 2011. izgraditi 3.600, te kupiti još 400 stanova i na taj način zbrinuti povratnike, bivše nositelje stanarskog prava na područjima koja su izvan područja posebne državne skrbi.

Do kraja ove godine završit će pripreme, a do kraja 2011. izgradnja oko 120 stambenih objekata s oko 3.600 stanova za najam po modelu javno privatnog partnerstva, najavio je u petak ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na sjednici Vlade na kojoj je prihvaćen program stambenog zbrinjavanja povratnika, bivših nositelja stanarskog prava na stanovima izvan područja posebne državne skrbi.

Ministarstvo je zaprimilo 4.425 zahtjeva za povrat izbjeglih građana koji su prije stanovali u društvenim stanovima, zahtjevi se provjeravaju i procjenjuje se da je potrebno izgraditi, ili kupiti oko 4.000 stanova, kazao je Kalmeta.

Za provedbu tog programa putem javno privatnog partnerstva država će trebati osigurati ukupno 3,07 milijardi kuna, a troškove gradnje otplaćivala bi s odgodom u roku od 25 godina. Godišnji trošak državnog proračuna procjenjuje se na oko 123 milijuna kuna, a Ministarstvo mora za ovu godinu već je osiguralo oko 35 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙