FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Republički sindikat radnika Hrvatske Eurestu Croatia najavio štrajk

ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) najavio je Eurestu Croatia d.o.o. štrajk zbog odugovlačenja sklapanja i potpisivanja Kolektivnog ugovora, priopćio je danas taj sindikat.
ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) najavio je Eurestu Croatia d.o.o. štrajk zbog odugovlačenja sklapanja i potpisivanja Kolektivnog ugovora, priopćio je danas taj sindikat.

Štrajk je najavljen za 8. rujna.

Eurest Croatia u kojem radi oko 600 zaposlenika, sastavni je dio globalne kompanije Compass Group International, a nastao je 2002. nakon izdvajanja neosnovnih djelatnosti (priprema hrane, čišćenje i održavanje prostorija) iz Hrvatskih telekomunikacija.

Radnicima je prilikom izdvajanja zajamčeno da će tri godine zadržati prava kakva su imali prema Kolektivnom ugovoru za T-HT. No, nakon što je taj kolektivni ugovor istekao, prava su im smanjena, a poslodavac je izbjegavao započeti pregovore o novom kolektivnom ugovoru. Zbog smanjenja prava štrajkali su u sijećnju ove godine.

Najavu štrajka za rujan Eurestu Croatia d-o.o. RSRH je dostavio jučer. Bit će organiziran u svim organizacijskim dijelovima tvrtke, koja posluje na području cijele Hrvatske.

U RSRH-u navode da "višemjesečni pregovori za Kolektivni ugovor do sada nisu polučili rezultate jer pregovarački tim Euresta teži daljnjem smanjenju prava radnika, na što sindikat ni radnici nisu spremni pristati".

RSRH je stoga u utorak, 22. kolovoza, prekinuo proces mirenja, te pokrenuo zakonsku proceduru za provedbu štrajka.

U priopćenju RSRH-a se navodi da je "strani vlasnik, kompanija Compass Group International, u čijem je sastavu i Eurest Croatia, u protekle tri godine više puta mijenjao članove Uprave, a nagomilane gubitke pokušao namiriti smanjenjem materijalnih prava radnika, čija su primanja u posljednjih godinu dana smanjena za više od 50 posto".

"Time se ponovno potvrđuje loš odnos stranih globalnih kompanija, koji u našu državu dolaze s namjerom da ponižavajuće niskim plaćama od radnika naprave jeftinu radnu snagu i za sebe izvuku veći profit", navodi u današnjem priopćenju RSRH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙