FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filipina: Zastupnici se izjasnili protiv izglasavanja nepovjerenja predsjednici Arroyo

MANILA, 24. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Zastupnici filipinskog parlamenta u četvrtak su se velikom većinom izjasnili protiv izglasavanja nepovjerenja predsjednici svoje zemlje Gloriji Macapagal Arroyo.
MANILA, 24. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Zastupnici filipinskog parlamenta u četvrtak su se velikom većinom izjasnili protiv izglasavanja nepovjerenja predsjednici svoje zemlje Gloriji Macapagal Arroyo.

Nakon maratonske noćne sjednice parlamenta, 173 zastupnika donjeg doma Kongresa izjasnili su se protiv izglasavanja nepovjerenja, dok su 32 bila za pokretanje postupka za smjenjivanje predsjednice zbog optužbi za izbornu prijevaru, korupciju i kršenja ljudskih prava.

Arroyo ostaje na dužnosti predsjednice države, a mandat joj ističe 2010. godine. Arroyo je i prošle godine preživjela pokušaj da je se smijeni s vlasti.

Osim financijskih i političkih optužbi na račun predsjednice Arroyo i njezine državne uprave, Filipine i dalje potresaju etnički nemiri i sukobi s islamističkim terorističkim organizacijama Abu Sajaf i Džamom Islamijom čija su najjača uporišta na jugu otočke zemlje, pretežito nastanjenom muslimanskim stanovništvom.

U najnovijem sukobu filipinske vojske i gerilaca Abu Sajafa poginulo je najmanje šest pobunjenika u napadu vladinih snaga na njihovo uporište na otoku Jolo, oko tisuću km južno od Manile, objavila je filipinska vojska u četvrtak.

Napad je izvršen nakon što su se u srijedu na području gorja Sinuman sukobili pripadnici vojske i Abu Sajafa, pri čemu su poginula najmanje dvojica a ranjeno je dvadesetak vojnika.

Filipinska vojska je početkom mjeseca pokrenula ofenzivu na otok Jolo kako bi razbila uporišta organizacija povezanih s Al Qaidom.

Abu Sajaf odgovoran je za niz otmica stranih turista i terorističih napada proteklih godina, a najkrvaviji je bio napad na brod u blizini Manile 2004. godine kada je stradalo više od 100 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙