FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 22. kolovoza 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 22. kolovoza 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

JAKARTA - Nekoliko zatvorenika pobjeglo je iz indonezijskog zatvora nakon što su stražare "oslijepili" čilijem u tekućem obliku, objavila je policija u utorak. Osamnaet zatvorenika pobjeglo je iz zatvora Pematang u Sjevernoj Sumatri. Petnaest ih je uhićeno, a trojica su još u bijegu. Nakon što iz ćelija izašli na doručak, skupina zatvorenika napala je stražare pomoću tekućeg čilija skrivenog u plastičnim bocama za vodu i domogla se ključeva zatvora. Kao i u drugim azijskim zemljama, i u Indoneziji se vrlo ljuti umak od čilija poslužuje uz većinu jela. Upravitelj kaže da se u toj kaznenoj ustanovi, u kojoj kaznu služi više od 800 zatvorenika, nikad ništa slično nije dogodilo.

WELLINGTON - Jedan je Novozelanđanin osuđen za krađu zbog korištenja interneta na poslu, zločina koji je njegov odvjetnik usporedio s korištenjem telefona tvrtke za osobni poziv, objavljeno je u utorak. Policija je podignula optužnicu za krađu protiv Daniela Daviesa (40), koji je otpušten zbog skidanja glazbe i pornografije s interneta koristeći se kompjuterom na poslu, objavio je list Northern Advocate. Davies je kažnjen sa 150 novozelandskih dolara (oko 70 eura), a mora platiti i sudske troškove. Približno istom kaznom kažnjen je i za posjedovanje manje količine kanabisa kad se pojavio na sudu u ponedjeljak.

RIM - Ljubitelji pesta, pikantnog zelenog umaka za tjesteninu, očajni su zbog podivljalih cijena i nestašice nakon što su u velikom nevremenu na sjeveru Italije stradali zasadi bosiljka, ključnog sastojka tog tradicionalnog specijaliteta iz Genove. Led veličine teniske loptice potukao je početkom kolovoza staklenike i uništio te krhke biljke u blizini grada Pra zapadno od Genove, glavnog grada pokrajine Ligurija na sjeveru zemlje. Lokalne vlasti procjenjuju da je 35 proizvođača pretrpjelo ukupnu štetu od oko pet milijuna eura, računajući pritom da je uništena četvrtina godišnje proizvodnje kao i veliku štetu na staklenicima.

LONDON - Projekt uzimanja uzoraka DNA pola milijuna Britanca kako bi se otkrili genetski temelji smrtonosnih bolesti, među kojima i raka, pokrenut je u utorak, a riječ je o najvećem medicinskom eksperimentu u povijesti. Tim međunarodnih znanstvenih i medicinskih stručnjaka priopćio je da bi uspjeh prve faze plana - u kojoj bi se tijekom tri mjeseca uzeli uzorci DNA oko 3,800 osoba u Manchesteru i okolici - značio da bi se do kraja godine projekt UK Biobank mogao pokrenuti u čitavoj zemlji. Projekt predviđa da se u sljedeće četiri godine uzmu uzorci krvi i urina dobrovoljaca starih između 40 i 69 godina, kako bi znanstvenici dobili relevantne podatke koji bi im omogućili otkrivanje genetskih temelja uobičajenih bolesti poput raka, bolesti srca, dijabetesa, demencije i drugih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙