FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka spremna pomoći UN-ove snage u Libanonu u održavanju sigurnosti granice

BERLIN, 16. kolovoza 2006. (Hina) - Njemačka će sudjelovati u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Libanonu, priopćeno je nakon sastanka čelnika stranaka koalicijske vlade pod vodstvom kancelarke Angele Merkel u srijedu u bavarskom Bayreuthu.
BERLIN, 16. kolovoza 2006. (Hina) - Njemačka će sudjelovati u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Libanonu, priopćeno je nakon sastanka čelnika stranaka koalicijske vlade pod vodstvom kancelarke Angele Merkel u srijedu u bavarskom Bayreuthu.

"U obzir dolaze mnoge kratkoročne i dugoročne komponente, u što spada obnova Libanona, humanitarna pomoć ali i osiguranje libanonsko - sirijske granice prije svega njezina dijela na moru", stoji u priopćenju nakon sastanka kojem su pored kancelarke Merkel (Kršćansko demokratska unija - CDU) i dokancelara Franza Muentefehringa (Socijaldemokratska vlada Njemačke - SPD) nazočili i predsjednik SPD-a Kurt Beck i Kršćansko-socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber.

U priopćenju se izričito ističe da će Njemačka sudjelovati u ostvarenju rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti i koja jamči postizanje dogoročnog mira na Bliskom istoku.

"Dugoročni mir mora prije svega jamčiti pravo Izraela na egzistenciju, razvoj suverenog Libanona te rješenje izraelsko - palestinskog sukoba na temeljima modela dviju samostalnih država", stoji nadalje u priopćenju.

Konkretnije navode oko oblika i opsega njemačkog sudjelovanja u mirovnoj misiji na Bliskom istoku, njemačka vlada će dati nakon sutrašnje konferencije o sastavu mirovnih postrojbi koja bi trebala biti održana u New Yorku.

Konačnu odluku o njemačkom sudjelovanju u mirovnoj misiji bit će, kako se očekuje, donesena na prvoj sjednici Bundestaga početkom rujna. Od parlamentarnih stranaka stranke koalicijske vlade Unije CDU/CSU i SPD-a koje raspolažu većinom u Bundestagu podržavaju sudjelovanje Bundeswehra u misiji, Liberalno demokratska stranka i Stranka ljevice se protive dok se stranka Zelenih o tome još nije izjasnila.

Sudjelovanje njemačkih vojnika u bliskoistočnim mirovnim misijama je dosad, zbog povijesnih konotacija koje povezuju Njemačku i Izrael, pripadalo tabu temama njemačke politike. Stoga se pretpostavlja da se današnjom odlukom da u misiji sudjeluje mornarica i to samo u osiguravanju libanonsko - sirijske granice posegnulo za rješenjem koje onemogućuje izravno sučeljevanje i eventualne sukobe izraelskih i njemačkih vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙