FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomor ribe dogodio se u Kupi u kojoj nije bilo većeg onečišćenja

KARLOVAC, 14. kolovoza 2006. (Hina) - Analiza uzoraka vode iz rijeke Kupe u Karlovcu, gdje se 3. kolovoza dogodio pomor ribe, nije pokazala tragove većeg onečišćenja nekog konkretnog zagađivača.
KARLOVAC, 14. kolovoza 2006. (Hina) - Analiza uzoraka vode iz rijeke Kupe u Karlovcu, gdje se 3. kolovoza dogodio pomor ribe, nije pokazala tragove većeg onečišćenja nekog konkretnog zagađivača.

Najvjerojatnije je riječ o pomoru ribe zbog uobičajenih kemijskih procesa nastalih zbog obilne kiše nakon duljega sušnog razdoblja, rekla je Ružica Marušić iz Hrvatskih voda.

Vodopravna inspektorica Dubravka Mušić rekla je da je, s obzirom na nalaz, Hrvatskim vodama, nadležnim za praćenje stanja i za sprječavanje i uklanjanje onečišćenja, poslala inspekcijsko rješenje. U tom rješenju zatražila je od karlovačkih tvrtki Vodovod i kanalizacija i PPK "konkretne mjere zaštite rijeka".

Prema procjeni ribočuvara, uginulo je oko četiri tone ribe.

Budući da je na tom dijelu Kupe, osim gradskoga kanalizacijskog ispusta, i ispust Mesne industrije PPK, neki su mediji tada tvrdili da je rijeka zagađena iz kanalizacijskog ispusta te tvrtke, rekao je danas, nakon sastanka s Dubravkom Mušić, direktor PPK Zvonimir Crnković.

Istaknuo je da PPK već četiri godine nema svoju klaonicu i da već godinu dana ne radi s amonijakom, a količine amonijaka koje su imali odvezli su u ovlaštene tvrtke, o čemu je inspektorica Mušić dobila dokumentaciju.

PPK sa sirovinom i robom općenito postupa po strogim pravilima, a od prošle godine kotlovnica ne radi više na mazut nego na ekološko znatno prihvatljiviji plin, rekao je Zvonimir Crnković.

No, sustav odvodnje otpadnih voda PPK provodi se po tzv. "dozvolbenom nalogu", po kojem je toj tvrtki naređeno da odredi mjere i postupke koji će pridonijeti boljoj zaštiti voda, izjavila je Dubravka Mušić, dodajući da se to odnosi i na sve druge tvrtke te kućanstva u Karlovcu.

"Treba osuvremeniti kanalizacijski sustav i dovesti sve otpadne vode na jak pročistač, a to je projekt koji grad Karlovac uskoro počinje uz financiranje Europske unije i Republike Hrvatske", istaknula je.

Kad je riječ o slučaju koji se dogodio 3. kolovoza, Dubravka Mušić upozorila je na to da ovlaštene veterinarske službe nisu uzele uzorak uginule ribe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙