FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael nastavio ofenzivu na Hezbolah

ZAGREB/BEJRUT, 13. kolovoza 2006. (Hina) - Izraelski borbeni zrakoplovi nastavljaju u nedjelju ujutro napade na sjever, jug i istok Libanona, dan uoči najavljenog prekida vatre predviđenog rezolucijom UN-a.
ZAGREB/BEJRUT, 13. kolovoza 2006. (Hina) - Izraelski borbeni zrakoplovi nastavljaju u nedjelju ujutro napade na sjever, jug i istok Libanona, dan uoči najavljenog prekida vatre predviđenog rezolucijom UN-a.

Prije zore pogođen je iz zraka most u blizini grada Halba na sjeveru zemlje koji je potpuno uništen, a dvoje ljudi je ranjeno, prenosi lokalna televizija.

Zrakoplovi su također gađali područje Ali Nahri u dolini Bekaa uz granicu sa Sirijom.

Još jedan napad izveden je kod obalnog grada Tira gdje je uništena zgrada u selu Bourj el-Chemali, pri čemu je, prema libanonskoj televiziji LBC, poginula jedna žena i njezino troje djece.

Izraelska vojska priopćila je da su ciljevi napada bila uporišta gerilaca i prometnice kako bi se onemogućila opskrba Hezbolaha, javlja AP.

U jačanju izraelske ofenzive prije najavljenog primirja, u subotu je ukupno poginulo 19 vojnika, a petorica se smatraju nestalima nakon obaranja vojnog helikoptera na jugu Libanona, prenosi Reuters.

Izraelska vojska objavila je u nedjelju ujutro da je to prva letjelica koja je oborena u Libanonu od 12. srpnja kada je počeo sukob s Hezbolahom.

Prema njemačkoj novinskoj agenciji dpa, izraelski izvori tvrde da je u sukobima u subotu ubijeno najmanje 40 pripadnika te militantne skupine.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan objavio je u subotu navečer da su se premijeri Izraela i Libanona suglasili da prekid vatre stupi na snagu u ponedjeljak 14. kolovoza.

"Vrlo sam sretan što mogu objaviti da su se dvojica čelnika suglasili da prekid neprijateljstava i okončanje borbi stupe na snagu 14. kolovoza", navodi se u Annanovom priopćenju kojeg prenosi Reuters.

Glavni tajnik pozvao je obje strane na trenutni prekid borbi uvjeravajući ih da će snage UN-a raditi na terenu zajedno s njima, kako bi nadzirali provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti o prekidu neprijateljstava usvojene u petak.

Vijeće sigurnosti u petak je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se Izrael i Hezbolah pozivaju na obustavu sukoba i odobrava slanje 15.000 pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na jug Libanona sa zadatkom nadgledanja prekida vatre.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙