FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibensko-kninska županija ne može izdati jamstvo bolnici za pokrivanje dugova

ŠIBENIK, 11. kolovoza 2006. (Hina) - Šibensko-kninska županija ne može izdati jamstvo za kreditno zaduženje za pokrivanje dugova županijske bolnice jer je ograničena ranije izdanim jamstvima, rečeno je danas na sjednici Poglavarstva.
ŠIBENIK, 11. kolovoza 2006. (Hina) - Šibensko-kninska županija ne može izdati jamstvo za kreditno zaduženje za pokrivanje dugova županijske bolnice jer je ograničena ranije izdanim jamstvima, rečeno je danas na sjednici Poglavarstva.

Poglavarstvo Šibensko-kninske županije danas je donijelo zaključak da će zbog teške financijske situacije županijske bolnice zahtijevati pomoć od Ministarstava zdravstva i financija te HZZO-a, a ravnateljstvu bolnice naloženo je da do 1. rujna izradi plan sanacije, koji će poslužiti u poduzimanju odgovarajućih mjera.

Dug županijske bolnice koja obuhvaća bolničke ustanove u Šibeniku i Kninu trenutno iznosi 126 milijuna kuna, a budući da se vjerovnici žele naplatiti račun bolnice je gotovo stalno pod blokadom, rekao je Nikola Mihaljević, pročelnik upravnog odjela za zdravstvenu i socijalnu skrb. Dodao je da je ravnateljstvo bolnice zbog tih problema zatražilo izdavanje suglasnosti i jamstva za kreditno zaduženje.

No, županijska uprava jamstvo ne može izdati, a da ne prekrši zakon, jer je ograničena zbog ranije izdanih jamstava za izgradnju vodoopskrbnog sustava u županiji, rečeno je.

"Županijska uprava želi pomoći, no ograničeni smo zakonskim odredbama i malim proračunom", rekao je župan šibensko-kninski Duje Stančić.

Ravnateljstvo bolnice neće dopustiti da zbog financijskih problema dođe u pitanje razina zdravstvenih usluga u Šibensko-kninskoj županiji, izjavio je ravnatelj bolnice dr. Željko Burić.

"Rješenje za financijske probleme potrebno je pronaći što prije, u protivnom će se vjerovnici naplatiti iz sredstava za mjesečni rad bolnice, a to dovodi u pitanje isplatu plaća djelatnicima.", rekao dr. Burić.

Prihodi bolnice su ograničeni mjesečnim limitom od 11,4 milijuna kuna koje bolnica dobiva na temelju doznake, odnosno ugovora s HZZO-a, a postojeći rashodi se ne mogu više smanjivati, naglašava dr. Burić. On dodaje da je jedina mogućnost smanjenja bolničkih troškova smanjenjiti broj kreveta i zaposlenih, odnosno restrukturiranje, što se može učiniti samo uz suglasnost Ministarstva zdravstva i HZZO-a.

Šibensko-kninska bolnica ima 947 zaposlenih, od čega je 658 njih zdravstveno osoblje. Od 11,4 milijuna kuna mjesečnog limita, za plaće djelatnicima bolnice potrebno je 9,8 milijuna, a za lijekove i drugi materijal 2,5, milijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙