FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osumnjičenici za planirani napad na zrakoplove ispitani u Brinatiji i u Pakistanu

LONDON, 11. kolovoza 2006. (Hina/AFP) - Trideset jednu osobu osumnjičenu za pokušaj podmetanja eksploziva u zrakoplovima koji lete iz Velike Britanije prema Sjedinjenim Državama ispitala je u petak policija u Velikoj Britaniji i u Pakistanu.
LONDON, 11. kolovoza 2006. (Hina/AFP) - Trideset jednu osobu osumnjičenu za pokušaj podmetanja eksploziva u zrakoplovima koji lete iz Velike Britanije prema Sjedinjenim Državama ispitala je u petak policija u Velikoj Britaniji i u Pakistanu.

Britanski ministar unutarnjih poslova John Reid izjavio je u petak da stupanj pripravnosti radi sprječavanja terorističkog napada ostaje na najvišoj, "kritičnoj" razini.

Istražitelji drže da su uhitili "glavne osumnjičenike" planiranog atentata, rekao je ministar, dodajući da se ne može biti "sto posto siguran" u to i da se istraga nastavlja. Usto je zahvalio Pakistanu na njegovu doprinosu u istrazi.

Kako piše Guardian, urota je osujećena zahvaljujući hvatanju naloga koji je poslan iz Pakistana da se pokrenu koordinirani napadi.

Sedam osoba povezanih s urotom, među kojima su dva Britanca, pritvoreno je prošlog tjedna u Pakistanu, a dvadeset četiri su uhićene u četvrtak u Londonu u High Wycombeu (zapadno od Londona) i u Birminghamu (središte Engleske).

Više britanskih listova piše u petak pozivajući se na "izvore u sigurnosnim službama" da su teroristi planirali izvesti tri udara s po tri eksplozije tijekom leta, po jednu svaki sat. Još se ne zna jesu li se eksplozije trebale dogoditi iznad Engleske, Atlantika ili po dolasku u SAD.

Neimenovani američki izvori, na koje se poziva američka televizija ABC, tvrde da je petero osumnjičenika u bijegu, među njima i organizator napada.

Stanje u europskim zračnim lukama u petak se postupno vraća u normalu unatoč brojnim kašnjenjima zrakoplova u polasku iz Velike Britanije.

U svim zračnim lukama, putnici koji putuju u SAD kasne zbog dodatnih sigurnosnih kontrola. Slične se mjere često primjenjuju za letove prema Velikoj Britaniji.

U zračnim lukama se strogo provodi odluka o zabrani nošenja bilo kakve tekućine u ručnoj prtljazi za letove za SAD. Zabranjeno je piće, šamponi, gelovi za kosu, sunčane kreme i drugi kozmetički proizvodi, kao i pasta za zube.

British Airways se nada da će s londonskog Heathrowa, najveće europske zračne luke, poletjeti 70 posto zrakoplova na srednje dugim letovima, ali je morao otkazati 120 domaćih i europskih letova. Otkazano je i šest prekooceanskih letova.

U zračnim lukama u Frankfurtu, Parizu - Charles de Gaulle i Amsterdamu - Schiphol, stanje se postupno normalizira, unatoč manjim kašnjenjima. Moguća su kašnjenja i otkazivanja letova na pravcu Amsterdam-London.

Svi su letovi za London ponovno uspostavljeni u Beču, Sofiji, Stockholmu i Pragu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙