FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bišćević: Sanaderova inicijativa izaziva pozornost

ZAGREB, 10. kolovoza 2006. (Hina) - Ideja hrvatskog premijera Ive Sanadera o održavanju međunarodne konferencije za Bosnu i Hercegovinu ovih je dana izazvala znatnu političku i medijsku pozornost, a Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling izjavio je prije dva dana kako nova međunarodna konferencija nije potrebna.
ZAGREB, 10. kolovoza 2006. (Hina) - Ideja hrvatskog premijera Ive Sanadera o održavanju međunarodne konferencije za Bosnu i Hercegovinu ovih je dana izazvala znatnu političku i medijsku pozornost, a Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling izjavio je prije dva dana kako nova međunarodna konferencija nije potrebna.

Premijer Sanader u više je navrata spominjao potrebu da međunarodna zajednica aktivno pridonese daljnjem napretku BiH ka euroatlantskim integracijama, a upravo bi tome po njegovoj ocjeni pridonijela takva međunarodna konferencija.

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Bišćević u svom pojašnjenju Sanaderove incijative ističe u četvrtak da je samo održavanje međunarodne konferencije o BiH sekundarno pitanje.

"Primarno je pravodobno usmjeriti pozornost na budući politički razvitak prilika u BiH i na osiguranje potrebnih vanjskih uvjeta za jedan politički emancipiran razgovor predstavnika triju konstitutivnih naroda o trajnom uređenju BiH kao države ravnopravnih naroda s punim europskim demokratskim sustavom", smatra Bišćević, te dodaje da je Hrvatska svjesna iznimno važnih globalnih i regionalnih pitanja koja su u vrhu dnevnog reda svjetske diplomacije, od Bliskog istoka do Kosova, ali ističe da Hrvatska stoji na stajalištu da se BiH ne može "ostaviti po strani".

Visoki predstavnik Schwarz-Schilling, podsjeća Bišćević, najavio je zatvaranje Ureda visokog predstavnika u srpnju sljedeće godine, a osim toga prvi pokušaj ustavnih promjena nije uspio, pa će se sljedeći parlamentarni izbori održati po dosadašnjem ustavu.

Bišćević smatra da treba voditi računa i o činjenici da međunarodna zajednica neće moći trajno ostati u BiH "tim više što produžavanje tog vanjskog prisustva i prebacivanje odgovornosti za razvoj bosanskohercegovačkog društva na međunarodnu zajednicu objektivno donosi odustajanje građana BiH od vlastite odgovornosti za demokratski razvitak njihove države, a to je upravo suprotno temeljnom cilju - samoodrživoj suverenoj i euroatlantskim integracijama usmjerenoj BiH".

Hrvatski je premijer, nastavlja Bišćević, upravo zbog toga pozvao na usredotočenu pozornost međunarodne zajednice na BiH u trenutku kad je glavnina energije posvećena drugim pitanjima, uz ostalo i zato da budući procesi u BiH budu "upravljani", da za njih preuzmu odgovornost i politički emancipirani partneri iz BiH, a ne da zbivanja "zateknu" međunarodnu zajednicu.

"U tom pogledu, držimo da bi bilo iznimno važno da BiH što prije završi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU i da se što prije pridruži Partnerstvu za mir s NATO-om. Čvršće euroatlantsko usidrenje BiH sigurno je najbolje jamstvo za pravedno i demokratski riješeno trajno unutrašnje uređenje političkog i administrativnog sustava BiH u interesu sva tri naroda i kao doprinos stabilnosti i suradnji na jugoistoku Europe", zaključuje Bišćević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙