FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Liječnik Velikonja pozvan na razgovor

LJUBLJANA, 10. kolovoza (Hina) - Liječnik Tine Velikonja koji je javno objavio detalje o bolesti dvaju istaknutih slovenskih političara, među ostalim uvjetno "prognozirajući" smrt predsjednika države Janeza Drnovšeka sljedeće godine, službeno je u četvrtak pozvan da otkrije izvore svojih informacija.
LJUBLJANA, 10. kolovoza (Hina) - Liječnik Tine Velikonja koji je javno objavio detalje o bolesti dvaju istaknutih slovenskih političara, među ostalim uvjetno "prognozirajući" smrt predsjednika države Janeza Drnovšeka sljedeće godine, službeno je u četvrtak pozvan da otkrije izvore svojih informacija.

Kako je, upućujući poziv umirovljenom kirurgu i članu Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, objasnila državna povjerenica za pristup javnim informacijama Nataša Pirc Musar, u spomenutom bi se slučaju moglo raditi o povredi zakona o zaštiti javnih informacija, a protiv odgovornih moguć je prekršajni, a eventualno i kazneni postupak.

Velikonja je u časopisu "Zaveza" za Drnovšeka i Peterlea ustvrdio da daju slab primjer pacijentima koji boluju od kanceroznih bolesti jer u javnosti iznose kako se protiv raka bore metodama alternativne medicine. Ukoliko ne prestanu s pogrešnim tretmanom svoje bolesti to bi ih moglostajati života, ocjenjuje Velikonja. On je uz to iznio i šokantnu ocjenu da će Drnovšek zbog iscrpljivanja organizma dijetama bez mesa umrijeti iduće godine, dok je Peterleu preporučio operaciju jer u suprotnom, kako navodi, neće doživjeti 2010. godinu.

Povjerenica za pristup javnim informacijama tvrdi da je do detaljnih podataka iz zdravstvenog kartona Drnovšeka i Peterlea osumnjičeni liječnik mogao doći zbog slabe kontrole tih podataka u slovenskim bolnicama i da želi provesti istragu u javnom zdravstvu o tome gdje je došlo do curenja informacija. Sadašnje stanje zdravstvene dokumentacije pacijenata u Sloveniji je takvo da se ne može utvrditi tko je imao neovlašteni uvid u Drnovšekov i Peterleov zdravstveni dosje na temelju kojega bi oštećeni mogli pokrenuti postupak protiv zdravstvene ustanove ili odgovorne osobe iz liječničkih krugova koja je Velikonji dala osjetljive informacije o liječenju Drnovšeka i Peterlea.

Velikonja međutim tvrdi da je objavio podatke koji su poznati, kako bi zaštitio pacijente od slabog uzora političara koji se daju u ruke alternativnoj medicini i da su podaci o Drnovšekovoj bolesti poznati široj javnosti još otkako mu je prije šest godina hitnim operativnim zahvatom izvađen rakom zahvaćeni bubreg.

Na pitanje kako je, ako ne iz zdravstvenog kartona, mogao doći do podatka o točnoj težini izvađenog bubrega (1160 grama, a prosječna težina bubrega odrasle osobe je samo 180 grama), te da se ne radi o opće poznatom podatku o kojemu se govorilo na ulici, Velikonja je za "Delo" od četvrtka rekao da je nakon operacije u Kliničkom centru u Ljubljani izvađeni bubreg vidjelo "barem pedeset ljudi".

No nakon određenog vremena svi podaci o Drnovšekovoj bolesti netragom su nestali, tvrdi Velikonja koji kaže da zbog objavljenog ne osjeća krivnju. Uz to napominje kako nije kršio profesionalnu etiku jer nije sudjelovao ni u Drnovšekovu niti u Peterleovu liječenju.

U međuvremenu je više političkih stranaka osudilo Velikonjin postupak objavljivanja osjetljivih podataka. Protiv toga se očitovala i Liječnička komora, ali je sugerirala da umirovljenom kirurgu koji se još bavi privatnom praksom ne prijeti oduzimanje licence.

Pučki pravobranitelj Matjaž Hanžek izjavio je u vezi sa spomenutim slučajem da se radi o grubom napadu na privatnost dvojice javnih osoba. Hanžek je pozvao Liječničku komoru da se odredi prema spomenutom slučaju, a državnom odvjetništvu predložio da stvar ispita i da počne s progonom onoga koji je omogućio objavljivanje zaštićenih podataka, te ustanovi postoje li u spomenutom slučaju elementi kaznenog djela zloporabe osobnih podataka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙