FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Divojarac Louis okrunjen za kralja Irske

DUBLIN, 10. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Divojarac Louis okrunjen je u četvrtak za kralja Irske na jednom od najstarijih festivala u toj zemlji.
DUBLIN, 10. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Divojarac Louis okrunjen je u četvrtak za kralja Irske na jednom od najstarijih festivala u toj zemlji.

Svake se godine jedan mužjak tog srodnika domaće koze uhvati na obroncima Carrauntoohilla, najveće planine u Irskoj i prošeta ulicama grada Killorglina u sklopu Puck Faira, godišnjeg festivala glazbe, plesa i pića.

Divojarac nakon toga puna tri dana kraljuje gradom na platformi visokoj 15 metara.

Nitko pouzdano ne zna podrijetlo tog običaja koji se održava od 10. do 12. kolovoza i koji će, prema procjenama, ove godine privući 100.000 posjetitelja

Glasnogovornik festivala Jean Kearney kaže kako postoje brojne legende o nastanku festivala, no nema nijednog zapisa o prvoj proslavi.

"Vjeruje se da se festival povezan s predkršćanskom proslavom bogate žetve i da je divojarac ili 'Puck' bio poganski simbol plodnosti, kao poganski bog Pan", kaže Kearney.

Druga teorija govori da se proslava održava u čast divojarca koji je stanovnike Killorglina upozorio na napad engleskog osvajača Olivera Cromwella u 17. stoljeću.

Louis će, nakon odsluženog kraljevskog mandata, u subotu biti vraćen u divljinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙