FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 10. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i Glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Marinko Jurčević dogovorili su danas u Zagrebu nastavak suradnje na slučaju navodnih ratnih zločina počinjenih tijekom akcije "Oluja", prikazanih na snimkama koje su nedavno objavile srbijanske televizijske postaje. "Tužitelji/državni odvjetnici su suglasni da će u ostvarivanju suradnje u ovom predmetu na zahtjev druge strane dostaviti podatke i dokumentaciju do koje će doći daljnjim istraživanjem te provesti i druge radnje koje se od njih budu tražile, sve s ciljem da se ovaj i drugi zločini istraže i krivci privedu pravdi", navodi se u šturom priopćenju koje su potpisali Bajić, Vukčević i Jurčević.

ZAGREB - Osječki novinar Drago Hedl odustao je od svjedočenja u istrazi koja se zbog ratnih zločina vodi protiv Branimira Glavaša, navodi Hedl u pismu koje je danas poslao medijima, a jučer glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Hedl u pismu ističe kako se na poziv za svjedočenje pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda Zdenkom Posavcem neće odazvati niti pod prijetnjom privođenjem. Razlozi za odustajanje od svjedočenja su, kaže, Glavaševi medijski istupi u kojima je najgrublje nasrnuo na njegov ljudski i moralni integritet.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zatražilo je od sveučilišta, veleučilišta i visokih škola kojima je na početku prošle akademske godine izdalo uvjetne dopusnice za pojedine studije da ga izvijeste o dinamici ispunjavanja preuzetih obveza. Prilikom lanjskoga vrednovanja programa studija i izdavanja dopusnica utvrđeno je kako pojedini studiji udovoljavaju uvjetima i standardima, osim u pogledu potrebnog broja nastavnika s odgovarajućom znanstvenom i stručnom kvalifikacijom. Ministarstvo je zbog toga izdalo uvjetne dopusnice uz napomenu da se u razdoblju od pet godina ravnomjerno zaposle nastavnici do potrebnog broja i o tome jednom na godinu izvijeste ministra. Zbog toga sada Ministarstvo traži izvješće o dinamici zapošljavanja nastavnog osoblja s odgovarajućom znanstvenom i stručnom kvalifikacijom, od 8. rujna 2005. do 8. rujna 2006.

STANKOVCI - U povodu Dana općine Stankovci, danas je u nazočnosti ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete svečano označen dovršetak izgradnje infrastrukture u poslovno-industrijskoj zoni Novi Stankovci. U izgradnju infrastrukture u ovoj poslovno-industrijskoj zoni uloženo je 8 milijuna kuna, a sredstva su osigurali Ministarstvo gospodarstva i općina Stankovci. U zoni je 38 parcela od kojih je 19 već prodano. Ministar Božidar Kalmeta je rekao da su ovakve zone rezultat politike hrvatske Vlade koja se opredijelila za njihovu izgradnju. Dodao je da su izgradnjom autoceste Zagreb-Split, stvorene pretpostavke da na čvorištima autoceste budu izgrađene industrijsko-poslovne zone u kojima će se otvarati proizvodni pogoni i zapošljavati ljudi.

PETRINJA - Dan grada Petrinje i blagdan zaštitnika Svetog Lovre danas je proslavljen predstavljanjem pučke baštine petrinjskoga kraja te svečanom misom koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački, mons. Josip Mrzljak. U propovijedi mons. Mrzljak istaknuo je važnost učvršćivanja vjere, pozvavši ljude da o njoj razmišljaju i rastu kao sa životom, kako bi ona postala osobno životno stajalište svakog čovjeka. Na proslavi petrinjskog zaštitnika sv. Lovre i Dana Petrinje, misnom slavlju u crkvi Sv. Lovre, nazočio je, uz mnogobrojne vjernike, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Gradonačelnik Bandić Petrinji je danas darovao i rabljeno vatrogasno vozilo s opremom i rezervoarom od četiri tisuće litara vode.

ZAGREB - Tristo tisuća kuna, iznos je koji je Vlada bespovratno dodijelila udrugama za zaštitu potrošača kako bi im pomogla u plaćanju režijskih troškova i naknada za rad stručnjaka kojim im pomažu - taj iznos ove se godine dijeli među 11 udruga. Najviše - gotovo 52 tisuće kuna, dobila je varaždinska podružnica udruge Potrošač, a najmanje - 14.300 kuna samoborska Udruga za zaštitu potrošača. Nešto manje od 37 tisuća kuna Vlada je dodijelila Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača iz Zagreba, 31 tisuću dala je Plavom valu, udruzi za zaštitu potrošača Šibensko-kninske županije, 26. 300 kuna Zadarskom potrošaču, 24.500 kuna potrošačkoj udruzi Bjelovarsko-bilogorske županije.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) će tijekom kolovoza uputiti sedam novih policijskih službenika u mirovnu misiju na Kosovu - UNMIK, doznaje se danas u MUP-u. Oni će se, temeljem zahtjeva UN-a za pojačanim hrvatskim policijskim kontingentom u toj mirovnoj misiji, pridružiti policajcima Marijani Patrlj-Popović i Andreju Hegedišu koji su na Kosovo otišli u srpnju ove godine.

ZAGREB - Objavljena je antologija suvremenoga hrvatskog pjesništva "Utjeha kaosa" koju je sastavio pjesnik i kritičar Miroslav Mićanović, a objavila Zagrebačka slavistička škola, izvijestio je danas izdavač. U izbor su uvrštena 33 pjesnika koji su od 1995. do 2005. tiskali bar jednu pjesničku zbirku. Kako napominje u bilješci književni teoretičar Krešimir Bagić "Utjeha kaosa" je pouzdan vodič kroz tematske, stilske i poetičke rukavce hrvatskoga pjesništva u zadnjih deset godina. Antologija će biti predstavljena u Dubrovniku na ovogodišnjoj Zagrebačkoj slavističkoj školi, koja se održava od 21. kolovoza do 2. rujna.

DUBROVNIK - Mlada kiparica Iva Roman pobjednica je natječaja za nagradnu skulpturu "Dubravka" 2. Libertas film festivala, objavila je danas služba za odnose s javnošću festivala. Na natječaj koji je početkom srpnja pozvao mlade umjetnike do 35 godina da pošalju svoje prijedloge pristigla su 32 prijedloga. Od pet najboljih koji su ušli u finale, mlada riječka umjetnica pobijedila je glasovima posjetitelja Libertas internet stranica. Nagradna skulptura bit će predstavljena na konferenciji za novinare Festivala 21. kolovoza u Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙