FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljene borbe na jugu Libanona, Hebollah raketira sjever Izraela

BEJRUT, 8. kolovoza 2006. (Hina) - Izraelski napadi na položaje Hezbolaha u Libanonu nastavljeni su u utorak nesmiljenom žestinom iz zraka i s kopna, dok Hezbolah i dalje zasipa sjeverni Izrael raketama.
BEJRUT, 8. kolovoza 2006. (Hina) - Izraelski napadi na položaje Hezbolaha u Libanonu nastavljeni su u utorak nesmiljenom žestinom iz zraka i s kopna, dok Hezbolah i dalje zasipa sjeverni Izrael raketama.

Kako je priopćila izraelska policija, do ranog poslijepodneva Hezbolah je na sjever Izraela ispalio 90 raketa. Deset projektila palo je na naseljena područja ranivši dvije osoba.

Istovremeno, izraelske zračne snage bombardirale su tijekom dana južni Libanon, gdje su u mjestu Ghaziyeh ubili jednu osobu za vrijeme sprovoda 15 članova libanonske obitelji ubijenih u jučerašnjem bombardiranju.

U borbama s Hezbolahom ubijena su tri izraelska vojnika, čime se broj žrtava na izraelskoj strani popeo na 100 od početka sukoba prije gotovo mjesec dana. U valu nasilja koje je počelo Hezbolahovim zarobljavanjem dvojice izraelskih vojnika 12. lipnja smrtno je stradalo 965 osoba u Libanonu.

Najnoviji sukob izbio je oko uporišta Hezbolaha Bint Jbiel, gde su trojica vojnika poginula u ponedeljak i u zapadnom sektoru južnog Libanona, stoji u izraelskom vojnom priopćenju u kojem se dodaje da su izraelski vojnici ubili 15 gerilaca. Kopnene borbe uslijedile su nakon 24 sata zračnih udara koji se ubrajaju u najsmrtonosnije od početka sukoba. Prema posljednjim izvještajima, u izraelskim napadima poginulo je u ponedeljak i u noći na utorak više od 50 Libanonaca.

Prometnice na jugu zemlje doslovce su prazne nakon što je izraelska vojska upozorila da će oni koji se nađu na cestama biti bombardirani.

Izraelska vojska poručila je stanovnicima južno od rijeke Litani, udaljene desetak kilometara od granice, da se ne voze poslije 19 sati po srednjeeuropskom vremenu, a od zabrane su izuzeti samo humanitarni konvoji koje odobri Izrael.

Libanonske spasilačke ekipe nastavljaju potragu za 26 osoba zatrpanih u ruševinama dvije stambene zgrade srušene u ponedjeljak navečer u bombardiranju južnih predgrađa Bejruta. Najnoviji podaci govore o 20 poginulih u napadu na kvart Šija koji je dosad bio pošteđen vojnih djelovanja.

Izraelska ministrica vanjskih poslova Cipi Livni pozvala je u utorak libanonskog premijera Fuada Sinioru "da obriše suze" i djelotvorno doprinese okončanju bliskoistočnog sukoba.

Siniora je, naime, nekoliko puta briznuo u plač kada je u ponedeljak apelirao na šefove diplomacija arapskih zemalja da ga podupru, ističući patnje Libanonaca zbog velikog broja žrtava.

Livni je u izraelskom parlamentu Knesetu izjavila kako "i mi također plačemo nad našim mrtvima".

Izraelski ministar odbrane Amir Perec rekao je da se Izrael priprema za osvajanje novih teritorija u južnom Libanonu s kojih Hezbolah ispaljuje rakete na sjeverne gradove i sela.

"Dao sam instrukcije svim zapovjednicima izraelskih obrambenih snaga da se pripreme za operaciju čiji je cilj preuzimanje kontrole nad mjestima odakle se ispaljuju rakete i smanje koliko je moguće sposobnost Hezbolaha," rekao je Perec.

Izraelska vlada je u međuvremenu ponudila stanovnicima pograničnih gradova na sjeveru Izraela da na nekoliko dana napuste svoje domove i odu u druge dijelove zemlje, na plaćeni odmor.

Tajnik vlade Jisrael Maimon je, pozivajući 17.000 stanovnika da odu, izbjegao riječ evakucija izjavivši tek da im se nudi odlazak iz ratne zone na nekoliko dana radi oporavka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙