FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: prosječna veleprodajna cijena pšenica u srpnju 0,90 kn/kg

ZAGREB, 7. kolovoza 2006. (Hina) - Završetkom žetve i dolaskom na tržište novog roda pšenice veleprodajna cijena te krušarice je u padu u odnosu na lipanj.
ZAGREB, 7. kolovoza 2006. (Hina) - Završetkom žetve i dolaskom na tržište novog roda pšenice veleprodajna cijena te krušarice je u padu u odnosu na lipanj.

Tako je prosječna veleprodajna cijena pšenice u srpnju pala sa 0,95 na 0,90 kuna za kilogram nakon što je posljednja tri mjeseca bila na istoj razini. U usporedbi pak sa istim prošlogodišnjim razdobljem, ova cijena je niža za 4 posto, izvještava Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Ovogodišnja žetva pšenice prošla je bez prekida, a prinos je vrlo dobar, posebno kod velikih proizvođača gdje iznosi 5 do 6 tona po hektaru. Kvaliteta pšenice također je vrlo dobra.

Raspon cijena pšenice u veleprodaji u srpnju je bio od 0,83 do 0,92 kn/kg, dok je u lipnju ove godine bio od 0,90 do 0,95 kn/kg, podaci su Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi.

Pšenica se ove godine otkupljuje od domaćih proizvođača po cijenama od 0,75 do 0,87 kuna po kilogramu, a njezina je prosječna cijena u otkupu niža za 9,8 posto u usporedbi s otkupnom cijenom iz srpnja 2005.

Otkupne cijene pšenice u državama Europske unije u 27. tjednu ove godine bile su između 90,07 eura po toni i 139,67 eura/t s najnižom cijenom u Mađarskoj, a najvišom u Portugalu.

Kukuruz se pak u veleprodaji u Hrvatskoj u srpnju prodavao po cijenama od 0,70 do 0,85 kuna po kilogramu. Najniža cijena mu je bila u Bjelovarsko-bilogorskoj (0,70 kn/kg), a najviša u Osječko-baranjskoj županiji (0,85 kn/kg).

Prosječna cijena kukuruza od početka godine je u porastu, u srpnju je iznosila 0,75 kn/kg, te je u odnosu na lipanj povećana za 12 posto, navodi se u izvješću TISUP-a.

Otkupne cijene kukuruza u EU u 27. tjednu ove godine bile su u rasponu od 91,88 do 146,00 eura po toni.

Najniža cijena kukuruza u tom tjednu bila je također u Mađarskoj, a najviša ponovo u Portugalu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙