FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 5. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

TRIGLAV/KREDARICA - Svečano misno slavlje u čast blaženom kardinalu Alojziju Stepincu u povodu 70. obljetnice njegova uspona na Triglav održano je u subotu, na blagdan Majke Božje Snježne na Kredarici podno Triglava u Sloveniji. Svečano euharistijsko slavlje u nazočnosti mnogobrojnih slovenskih i hrvatskih svećenika i vjernika predvodio je celjski biskup i predsjednik Komisije Slovenske biskupske konferencije "Prava i mir" Anton Stres u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupom Vladom Košićem. Tom prigodom otkrivena je i blagoslovljena spomen-ploča blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu u povodu 70. obljetnice njegova uspona na Triglav. Slavlje na Kredarici održano je na visini od 2.500 metara nadmorske visine a uz mnogobrojne slovenske planinare nazočilo je i 50-ak planinara iz Hrvatske. Blaženi Alojzije Stepinac, kako je istaknuto na Kredarici, jedini je blaženik Katoličke crkve koji se uspeo na vrh Triglava. U prigodnoj propovijedi mariborski biskup Anton Stres istaknuo je da je subotnji susret uspomena na kardinala Stepinca koji je i nakon 70 godina ovdje združio slovenske i hrvatske katolike.

BERLIN - Izraelski premijer Ehud Olmert nije isključio mogućnost da će Izrael pokušati likvidirati šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha, u razgovoru za njemački časopis "Welt am Sonntag" koji će izaći u nedjelju. Olmert je kazao da Nasrallah nije vođa priznate države već da on predvodi "terorističku organizaciju". Nasrallah ne može očekivati da se prema njemu ponašamo kao prema zakonitom predsjedniku, rekao je Olmert koji ipak tvrdi da "ne vodi osobni rat ni protiv koga".

BEIRUT - Cilj izraelskih komandosa koji su u subotu sletjeli u grad Tir na jugu Libanona bila je kuća čelnika Hezbolaha za to područje, objavili su libanonski sigurnosni izvori. To je druga operacija izraelskih specijalaca ovoga tjedna nakon što su ranije upali u bolnicu Hezbolaha na istoku zemlje ubivši pet Libanonaca. Libanonska televizija prikazala je tragove krvi na mjestu gdje se odigrala izraelska akcija. Na snimci se vidi stambena zgrada u Tiru izrešetana mecima. Prema izraelskim izvorima, operacija je bila uspješna. Vojnici su uništili lanser raketa dugog dometa kojeg je Hezbolah u petak koristio za bombardiranje grada Hadere, 40 kilometara sjeverno od Tel Aviva.

BEJRUT - Pomoćnika američke državne tajnice za Bliski istok, Davida Welcha u subotu je u Bejrutu primio libanonski premijer Fuad Siniora, nakon razgovora s predsjednikom parlamenta Nabihom Berrijem. Welch i Berri nisu dali izjave za tisak nakon susreta koji je trajao više od sat vremena. Dok se održavao sastanak Siniora-Welch, više stotina Libanonaca prosvjedovalo je protiv Welchova dolaska, ali su im snage sigurnosti zapriječile pristup sjedištu libanonske vlade. Nakon susreta s premijerom Welch treba otputovati u Izrael.

BEIRUT - U izraelskom bombardiranju Libanona živote je izgubilo najmanje 967 osoba, a 3.293 su ranjene, izvijestio je u subotu AFP na temelju službenih podataka. Najmanje 880 civila, među kojima je 30 posto djece do 12 godina, kao i 27 libanonskih vojnika i policajaca poginulo je od početka ofenzive 12. srpnja, izvijestilo je povjerenstvo za pomoć libanonske vlade. Hezbollah je izvijestio o smrti 48 svojih boraca, a njegov šijitski saveznik Amal o smrti sedmorice svojih militanata. U sukobu su smrtno stradala i četvorica UN-ovih promatrača i pripadnik Prijelaznih snaga UN-a (FINUL). Prema službenim podacima, od početka izraelske vojne akcije, raseljeno je gotovo milijun ljudi, od kojih je 220.000 napustilo Libanon.

JERUZALEM - Istaknuti američki znanstvenik, poznat po svojoj nesmiljenoj kritici globaliziranog društva, Noam Chomsky oštro je kritizirao Izrael zbog militantnog postupanja na palestinskim područjima i vojne kampanje protiv Libanona, a istodobno je ustao i u obranu Irana i njegova prava na razvoj nuklearnog programa. Svoje najnovije teze Chomsky je iznio u članku naslovljenom "Apokalipsa je blizu", objavljenom na internetskim stranicama izraelskog lista Yedioth Ahronoth. Chomsky, 78-godišnji profesor lingvistike na prestižnom bostonskom fakultetu Massachusetts Institute of Technology, predbacio je zapadnim medijima da jednostrano izvješćuju o aktualnom sukobu na Bliskom istoku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙