FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavlje na Triglavu u spomen Alojziju Stepincu

TRIGLAV/KREDARICA, 5. kolovoza 2006. (Hina) - Svečano misno slavlje u čast blaženom kardinalu Alojziju Stepincu u povodu 70. obljetnice njegova uspona na Triglav održano je u subotu, na blagdan Majke Božje Snježne na Kredarici podno Triglava u Sloveniji.
TRIGLAV/KREDARICA, 5. kolovoza 2006. (Hina) - Svečano misno slavlje u čast blaženom kardinalu Alojziju Stepincu u povodu 70. obljetnice njegova uspona na Triglav održano je u subotu, na blagdan Majke Božje Snježne na Kredarici podno Triglava u Sloveniji.

Svečano euharistijsko slavlje u nazočnosti mnogobrojnih slovenskih i hrvatskih svećenika i vjernika predvodio je celjski biskup i predsjednik Komisije Slovenske biskupske konferencije "Prava i mir" Anton Stres u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupom Vladom Košićem.

Tom prigodom otkrivena je i blagoslovljena spomen-ploča blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu u povodu 70. obljetnice njegova uspona na Triglav.

Slavlje na Kredarici održano je na visini od 2.500 metara nadmorske visine a uz mnogobrojne slovenske planinare nazočilo je i 50-ak planinara iz Hrvatske. Blaženi Alojzije Stepinac, kako je istaknuto na Kredarici, jedini je blaženik Katoličke crkve koji se uspeo na vrh Triglava.

U prigodnoj propovijedi mariborski biskup Anton Stres istaknuo je da je subotnji susret uspomena na kardinala Stepinca koji je i nakon 70 godina ovdje združio slovenske i hrvatske katolike.

Biskup Stres u propovijedi je uz ostalo govorio i o odnosima između Hrvatske i Slovenije, ističući da problemi između dviju država nisu tako veliki da se ne bi mogli riješiti, rekavši da je to moralna obveza hrvatskih i slovenskih političara.

Uz ostalo je podsjetio da je i subotnji susret način da se ukaže na zajedništvo kršćana u jednoj i drugoj državi. U propovijedi je Stres istaknuo ulogu kardinala Stepinca u zauzimanju za slovenske katoličke svećenike koji su 1941. bili protjerani u Hrvatsku, te se time, kako je rekao, kardinal Stepinac svrstao među najveće dobrotvore slovenskoga naroda i Katoličke crkve među Slovencima.

Obljetnicu proslave Stepinčeva pohoda na Triglav inicirao je Hrvatski dušobrižnički ured u Ljubljani, a zamisao je ostvarena u suradnji s triglavskim župnikom Francom Urbanijom i projektantom kapele Marije Snježne na Kredarici. Spomen obilježje odljeveno je u bronci u čijoj je osnovi Andrijin križ. Na jednoj gredi toga križa ugravirano je Stepinčevo geslo: "In te Domine speravi - u tebe se Gospodine uzdam". Na spomen obilježju ugraviran je i posvećeni tekst na slovenskom i hrvatskom jeziku koji svjedoči o 70. obljetnici prvog uspona kardinala Stepinca na Triglav. Drugu polovicu spomen obilježja 'uokviruje' šest porculanskih električnih izolatora s komadima žice, koji su bili dio električne ograde zatvora u Lepoglavi u kojoj je Stepinac robijao. Spomen obilježje u čast blaženom Alojziju Stepincu osmislio je hrvatski franjevac Marko Prpa, koordinator Hrvatske pastve u Sloveniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙