FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 5. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 5. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

KNIN - Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 11. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" održana je danas u Kninu. Obilježavanje je počelo u ranim jutarnjim satima glazbom orkestra Hrvatske ratne mornarice ulicama Knina, a potom su vijence za sve poginule hrvatske branitelje na gradskom groblju, položili predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, predsjednik i potpredsjednica Sabora Vladimir Šeks i Đurđa Adlešić, te brojne udruge, predstavnici Županije šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić u kninskoj vojarni "General bojnik Andrija Matija Pauk" nazočio je postrojavanju 4. gardijske brigade. U nazočnosti cijelog državnog vrha na kninskoj tvrđavi je u počast ulasku Hrvatske vojske u Knin tijekom Oluje podignut državni stijeg, te otkrivena spomen-ploča, koju je postavilo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora. Nakon podizanja hrvatskog stijega na Tvrđavi, predsjednik Mesić, premijer Sanader, predsjednik Sabora Šeks i svi ministri nazočili su misi za Domovinu. Današnju svečanosti je uveličalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo preletom zrakoplova iznad Kninske tvrđave.

KNIN - Predsjednik države Stjepan Mesić izjavio je danas novinarima u Kninu kako je vojno-redarstvena akcija "Oluja" bila poruka cijeloj Europi jer, da nije bilo Oluje ratovala bi Europa. Dodao je da sada ponovo neki spominju "plan Z" , ali, kako je rekao, "za nas je od A do Z sve gotovo". "Mi znamo samo za Ustav Republike Hrvatske", kazao je Mesić. Premijer Ivo Sanader kazao je kako Hrvatska odbacuje sve interpretacije u srbijanskim medijima o Oluji, jer, kako je rekao, u Domovinskom ratu nije srušen Niš, nego Vukovar i Dubrovnik. Nisu hrvatski vojnici, kazao je Sanader, išli u Srbiju, nego su srpski dolazili ovamo u osvajačke pohode. "Ali to neće narušiti normalizaciju odnosa između Republika Hrvatske i Srbije, mi pružamo ruku Srbiji i idemo dalje", kazao je Sanader.

KNIN - Vojno-redarstvena operacija "Oluja" u vojnom je smislu provedena po svim pravilima ratovanja uz poštivanje međunarodnih konvencija i zbog toga treba odati priznanje svima onima koji su je planirali i u tome časno sudjelovali, rekao je danas predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić u kninskoj vojarni "General bojnik Andrija Matija Pauk", gdje je nazočio postrojavanju 4. gardijske brigade u okviru središnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 11. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja". Mesić je rekao kako "i u ovoj prigodi ne treba zaboraviti da je nakon završetka vojnog dijela operacije 'Oluja' dijelom zakazala pravna država, da je izostala brza reintegracija oslobođenog područja u politički i pravni poredak Hrvatske". "Zbog toga su je", dodao je, "nažalost dogodili zločini. No to su bili ekscesi neodgovornih pojedinaca koje treba ne samo moralno osuditi nego i sudski procesuirati".

ZAGREB - U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 11. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" jutros su izaslanstva predsjednika Republike, Vlade, ministarstava obrane, unutarnjih poslova i branitelja, HDZ-a te zagrebačke HVIDR-e položila vijence i zapalila svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj i Krematoriju. Izaslanstvo predsjednika Republike koje je predvodio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić, položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja iz Domovinskog rata na Mirogoju, a potom i na Krematoriju. Izaslanstvo Vlade predvodio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić, koji je položio vijenac i zapalio svijeću ispred Središnjeg križa te na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Mirogoju, gdje su zapalila svijeće i vijence položila i izaslanstva MUP-a, MORH-a i Ministarstva branitelja, te HDZ-ovo izaslanstvo koje je predvodila ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić, a koje je posjetilo i Oltar Domovine na Medvedgradu.

ZADAR - Nepoznati počinitelji su tijekom noći ili rano jutros ispisali grafite velikosrpskog sadržaja na više mjesta u Škabrnji, Zemuniku Donjem i Sukošanu. Grafiti ispisani crvenom bojom pojavili su se u Škabrnji, na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, gdje su ucrtana četiri ćirilična slova S. I na mjesnoj zgradi pošte ispisana su četiri slova S, te grafit sadržaja "Samo sloga Srbina spašava", napisano latinicom. Na crkvi su, osim četiri S, latinicom ispisani grafiti "Ovo je Srbija" i "SAO Krajina". Grafiti sličnog sadržaja osvanuli su jutros i u Zemuniku Donjem, na zgradi općine, gdje je napisano "Samo sloga Srbina spašava", "Ovo je Srbija", "Sveti Sava". U Sukošanu, na objektu trafo-stanice, osvanula su četiri slova S.

ZAGREB - Odlukom istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda jučer uhićeni novinar Domagoj Margetić privremeno je lišen slobode na 48 sati zbog nepoštivanja Haškog suda, a Haški je sud u tom roku dužan zagrebačkom sudu dostaviti zahtjev za njegovim izručenjem Haagu te cjelokupnu dokumentaciju vezanu uz postupak protiv njega, doznaje se na Županijskom sudu. Spomenuti rok od 48 sati počeo je teći od sinoć, kada je Margetić po nalogu Županijskog suda uhićen u Slavonskom Brodu te je prevezen u Okružni zatvor u Remetincu, a zbog toga što je, kako se doznaje, jučer ujutro odbio primiti nalog Haškog suda kojim mu se, navodno, zabranjuje javna objava popisa zaštićenih svjedoka s haškog suđenja generalu Tihomiru Blaškiću. Margetić je, naime, na svom internetskom portalu preko američkog servera objavio popis od 102 zaštićena svjedoka s haškog procesa Blaškiću, što je Haški sud, navodno, okvalificirao kao kazneno djelo nepoštivanja suda pa je prije nekoliko dana po haškom nalogu taj portal i zatvoren.

KNIN - Sudionici 10. konjaničkog maratona arapskih konja, koji su 30. srpnja iz Volodera u Moslavini krenuli ka Dubrovniku, danas su stigli u slavljenički Knin, koji je na polivici njihovog puta dugog tisuću kilometara. Na ulicama Knina, u kome se danas održava središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 11. obljetnice Oluje, pozdravili su ih brojni građani, a zatim su se popeli na kninsku tvrđavu. Put će nastaviti porječjem Krke, a sutrašnja dionica završava u Šibeniku i posvećena je gospodarskim vezama šibenske Luke i kutinske Petrokemije. Jubilarni konjički maraton održava se pod sloganom "Tradicija prošlosti - potreba budućnosti" i pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Županije Sisačko-moslavačke. Njime, kako su najavili maratonci, završava "desetogodišnji projekt od dunavskih obala do dubrovačkih zidina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙