FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela dogradnja karlovačke Knjižnice

KARLOVAC, 4. kolovoza 2006. (Hina) - Dogradnja karlovačke Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" počela je danas polaganjem temeljnog kamena, a trebala bi biti završena za dvije godine.
KARLOVAC, 4. kolovoza 2006. (Hina) - Dogradnja karlovačke Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" počela je danas polaganjem temeljnog kamena, a trebala bi biti završena za dvije godine.

Projekt je zajedno s opremanjem prostora vrijedan 16 milijuna kuna, a danas započeta etapa 6,5 milijuna kuna. Prvu etapu financiraju Ministarstvo kulture sa 2,5 milijuna kuna, Grad Karlovac s blizu četiri milijuna kuna, te Karlovačka županija sa 300.000 kuna.

Lana Križaj, izaslanica Ministra kulture Bože Biškupića, rekla je da je taj projekt jedan od najvažnijih događaja za cjelokupnu hrvatsku kulturu.

Podsjetila je da je karlovačka knjižnica osnovana 1838. u jeku hrvatskog narodnog preporoda kao "Ilirskog čitanja društvo", odmah nakon Varaždina, a prije Zagreba, te da je 1861. počela je izdavati "Karlovački viestnik", prve novine na hrvatskom jeziku.

Sadašnja zgrada Gradske knjižnice otvorena je kao vrlo suvremen objekt prije trideset godina i bilo je u planu njeno proširenje, ali se na dogradnju čekalo trideset godina.

Za dvije godine bi se karlovačka Knjižnica trebala sa sadašnjih 1.400 četvornih metara proširiti na ukupno 3.500 četvornih metara i biti kvalitetan servis građanima, rekao je gradonačelnik Miro Škrgatić.

Ravnateljica Knjižnice Nada Eleta rekla je da knjižnica u skučenom prostoru ima 182.000 knjiga, vrijednu zavičajnu zbirku od 180 svezaka, zbirku vrijedne i rijetke građe s oko 20.000 svezaka; Studijski, Dječji i Glazbeni odjel.

Proširenje će omogućiti, rekla je Eleta, da ti sadržaji, uključujući i čitaonicu dnevnog tiska, rade primjerenije, a omogućit će i da se pokrenu neki novi, zahvaljujući digitaliziranju stručnih publikacija i knjiga.

"Postat ćemo multimedijsko središte i moći ćemo kao središnja županijska knjižnica umrežiti sve knjižnice u Županiji za sakupljanje i distribuciju građe na klasičnim i novim medijima", rekla je Eleta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙