FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deložirani radnici iz Tvornice duhana Zagreb

ZAGREB, 4. kolovoza 2006. (Hina) - Skupina radnika bivše Tvornice duhana Zagreb deložirana je u četvrtak nešto iza 20 sati iz kruga tvornice u Jagićevoj ulici.
ZAGREB, 4. kolovoza 2006. (Hina) - Skupina radnika bivše Tvornice duhana Zagreb deložirana je u četvrtak nešto iza 20 sati iz kruga tvornice u Jagićevoj ulici.

Prema neslužbenim policijskim informacijama četvorica radnika je prilikom deložacije ozlijeđena. Dvije žene i dva ozlijeđena muškarca odvedeni su u zagrebačke bolnice gdje im je pružena liječnička pomoć, a četrdeset radnika odvedeno je u policijsku postaju Črnomerec.

S radnicima policija je u postaju odvela i čelnike Novog sindikata Marija Ivekovića i Tomislava Kiša, koji su posljednjih nekoliko dana 'držali' prostor tvornice.

Jedan radnik navodno je teže ozlijeđen jer je prema tvrdnjama iz radničkih krugova tijekom deložacije gurnut niz stepenice.

S ozljedama kralježnice i glave prevezen je u Traumatološku kliniku.

Postupak deložacije, odnosno ispunjenje zahtjeva sudskog izvršitelja, započeo je nakon cjelodnevnog natezanja oko dobrovoljnog izlaska iz prostora TDZ-a.

Prema tvrdnjama sindikalnih čelnika u pregovore između sindikalaca i novog vlasnika pogona - Tvornice duhana Rovinj (TDR) - uključila se i hrvatska Vlada. Bilo je dogovoreno da bi, ukoliko radnici TDZ-a prihvate ponudu TDR-a i mirno izađu iz pogona, TDR povukao izvanredne otkaze koje su radnici dobili nakon zauzimanja tvornice.

U poslijepodnevnim satima petnaestak radnika i radnica popelo se na krov tvornice i okupljenim novinarima i policijskim snagama uzvikivalo da dovedu kola hitne pomoći, a ne 'marice', jer se neće mirno predati.

Nakon što je postalo jasno da radnici neće prihvatiti kompromis, objašnjavajući da dogovor nije potpisao predstavnik TDR-a, policija je na zahtjev sudskog izvršitelja krenula u deložaciju.

Neslužbeno se doznaje da će policija nastaviti pretragu tvornice, jer nije poznato kako je grupa radnika, deložiranih još u ponedjeljak, u četvrtak ponovno ušla u prostorije u Jagićevoj ulici.

Nakon deložacije iz pogona Tvornice duhana Zagreb u Jagićevoj ulici 33 osobe dovedene su u II. policijsku postaju na Črnomercu, izvijestila je zagrebačka policija.

Četiri osobe zatražile su liječničku pomoć.

"Tri osobe zatražile su liječničku pomoć zbog zbog pretrpljenog šoka, a jedna zbog pada prilikom izlaska iz tvornice", navodi policija.

Dodaju da je lakšu tjelesnu ozljedu, odnosno posjekotinu u akciji zadobio i jedan policajac.

U priopćenju se kaže da prilikom asistencije 40 policajaca Interventne jedinice, koji su nakon nasilnog ulaska u prostor tvornice zapovijedili zatečenim osobama da je na temelju sudskog rješenja napuste, nisu upotrebljena sredstva prisile te da će svi privedeni nakon razgovora biti pušteni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙