FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 3. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 3. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

JERUZALEM - Oštri sukobi između izraelske vojske i Hezbolaha nastavljaju se i u četvrtak na jugu Libanona, a čini se da Izrael u tom području namjerava uvesti "sigurnosnu zonu", kakva je i postojala prije izraelskog povlačenja iz Libanona u svibnju 2000. godine. Izraelska vojska u južni je Libanon poslala 10.000 vojnika koji pokušavaju zauzeti tri strateška brežuljka u zapadnom, središnjem i istočnom dijelu južnog Libanona, ali se suočavaju s jakim otporom Hezbolaha. Izarelska vojska i u četvrtak je bombardirala južna predgrađa Bejruta, kao i dolinu Beka i gradove Baalbek i Hermel, uporišta Hezbolaha. Cilj izraelske operacije, koja je započela 12. srpnja, je da se unište položaji s kojih pripadnici Hezbolaha ispaljuju rakete na Izrael.

GAZA - Izrael nastavlja svoju ofenzivu na dvije fronte protiv islamskih gerilaca i u četvrtak su izraelske snage napale u četvrtak jug pojasa Gaze i ubile najmanje osmero Palestinaca, među kojima su četvorica gerilaca i jedan osmogodišnjak, objavili su palestinski izvori. U četvrtak prije zore pedesetak je tenkova krenulo u područje uz granicu pojasa Gaze i Egipta i ondje zauzelo položaje kraj odavno zatvorena aerodroma u Gazi, saznaje agencija Associated Press od stanovništva i palestinskih snaga sigurnosti.

KANDAHAR - Bombaš samoubojica raznio se u četvrtak u autu na tržnici na jugu Afganistana i ubio 21 osobu, službeno je priopćeno. U toj je eksploziji u pokrajini Kandaharu ranjeno još 13 ljudi, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Yousef Stanezai. Prema njegovim riječima, među stradalima ima i djece.

KIJEV - Stranka Naša Ukrajina predsjednika Viktora Juščenka bit će dio nove koalicijske vlade te zemlje, potvrdio je glasnogovornik te stranke u četvrtak, nakon što je Juščenko svog nekadašnjeg suparnika, proruskog bivšeg premijera Viktora Janukoviča, predložio za novog premijera. To je prva službena potvrda donedavnih nagađanja prema kojima se rješenje parlamentarne krize u Ukrajini očekivalo zahvaljujući uključenju Naše Ukrajine u koalicijsku vladu. Očekuje se da parlament u četvrtak popodne ratificira sporazum o koaliciji, koji je uslijedio nakon maratonskih pregovora koji su potrajali čitavu noć, te da se Janukoviča službeno imenuje novim premijerom države.

SEUL - Sjeverna Koreja usko surađuje s Iranom na razvoju balističkih raketa dalekog dometa, a moguće je da za to koristi kinesku tehnologiju i gradi velike baze za pripremu njihovog lansiranja, kaže u svom izvješću južnokorejski Institut za vanjske poslove i nacionalnu sigurnost (IFANS). Sjeverna Koreja također gradi nove baze u blizini demilitarizirane zone s Južnom Korejom za rakete kratkog dometa i poboljšava im preciznost te one mogu sa sigurnošću pogoditi veći dio Japana, kaže u izvješću južnokorejski Institut za vanjske poslove i nacionalnu sigurnost.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se za poboljšanje zatvorskih uvjeta za bivšeg šefa energetskog koncerna Yukos Mihaela Hodorkovskog koji izdržava kaznu u Sibiru. "Njemačka vlada je već nekoliko puta ruske vlasti upozorila na neprihvatljive uvjete u kojima živi Hodorkovski", stoji u pismu Angele Merkel upućenom vođi njemačke parlamentarne oporbe i predsjedniku Liberalne stranke Njemačke (FDP) Guidi Westerwelleu koji je potkraj lipnja od Angele Merkel zatražio da se kod ruskog predsjednika Vladimira Putina osobno zauzme za slučaj Hodorkovski. Merkel je u istom pismu navela da od Rusije traži pridržavanje međunarodnih standarda u svim aspektima zaštite ljudskih prava pa tako i glede stvaranja humanih uvjeta za zatvorenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙