FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštre borbe u Libanonu, Izrael uvodi "sigurnosnu zonu"?

JERUZALEM, 3. kolovoza 2006. (Hina/AFP) - Oštri sukobi između izraelske vojske i Hezbolaha nastavljaju se i u četvrtak na jugu Libanona, a čini se da Izrael u tom području namjerava uvesti "sigurnosnu zonu", kakva je i postojala prije izraelskog povlačenja iz Libanona u svibnju 2000. godine.
JERUZALEM, 3. kolovoza 2006. (Hina/AFP) - Oštri sukobi između izraelske vojske i Hezbolaha nastavljaju se i u četvrtak na jugu Libanona, a čini se da Izrael u tom području namjerava uvesti "sigurnosnu zonu", kakva je i postojala prije izraelskog povlačenja iz Libanona u svibnju 2000. godine.

Izraelska vojska u južni je Libanon poslala 10.000 vojnika koji pokušavaju zauzeti tri strateška brežuljka u zapadnom, središnjem i istočnom dijelu južnog Libanona, ali se suočavaju s jakim otporom Hezbolaha. Izarelska vojska i u četvrtak je bombardirala južna predgrađa Bejruta, kao i dolinu Beka i gradove Baalbek i Hermel, uporišta Hezbolaha.

Cilj izraelske operacije, koja je započela 12. srpnja, je da se unište položaji s kojih pripadnici Hezbolaha ispaljuju rakete na Izrael. U srijedu je, međutim, više od 230 projektila palo na područje sjevernog Izraela.

Izrael želi na jugu Libanona ponovno uspostavi tzv. "sigurnosnu zonu", koja bi se protezala na šest do osam kilometara u unutrašnjosti Libanona, sve do rijeke Litani, kazao je dužnosnik izraelske vojske Tzvika Golan.

Izrael je od 1985. do 2000. godine uspostavio i okupirao "sigurnosnu zonu" u južnom Libanonu. Ta je zona bila duga 100 kilometara, dubine 8 do 15 kilometara, ovisno o topografiji terena, odnosno otprilike 850 četvornih kilometara.

U svibnju 2000. godine, nakon više stotina mrtvih i ranjenih izraelskih vojnika, pod pritiskom javnog mišljenja, tadašnji izraelski premijer Ehud Barak donio je odluku o povlačenju izraelske vojske iz tog područja.

Svjesni trauma izazvanih dugogodišnjom okupacijom, izraelski dužnosnici stalno su izjavljivali da više nemaju namjeru ponovno upasti u "libanonsku kaljužu", drugim riječima da nemaju namjeru ponovno okupirati jug zemlje i postati metom gerilaca Hezbolaha.

Kako bi izbjegli taj scenarij, izraelske je vojska na početku ovogodišnje operacije u Libanonu uglavnom koristila zrakoplove.

Ali nastavak ispaljivanja raketa i gubitak civila prisilile su vojne i političke čelnike Izraela da počnu koristiti i pješadiju.

"Zbog toga nam treba još vremena, tjedna do dva", izjavio je Golan.

Izraelski premijer Ehud Olmert upozorio je da bi vojna ofenziva protiv Hezbolaha mogla trajati sve do razmještanja međunarodnih mirovnih snaga na području južnog Libanona, što je pitanje koje treba razmotriti Vijeće sigurnosti UN-a.

Prema riječima šefa izraelske vlade, te bi snage trebale brojati 15.000 pripadnika i biti "sastavljene od pravih vojnika".

U intervjuu za francuski list "Le Monde" Olmert je istaknuo da izraelske kopnena ofenziva u Libanonu nema unaprijed određenih granica.

"Nema granica", rekao je odgovarajući na pitanje je li trenutačni cilj izraelske vojske u Libanonu dolazak na obale rijeke Litani.

"Ne namjeravamo se boriti u Bejrutu", ipak je rekao dodajući: "Bejrut nije cilj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙