FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija i nova nogometna sezona

ZAGREB, 31. srpnja 2006. (Hina) - Nova nogometna sezona nije samo izazov za igrače i njihove klubove, nego i za policiju, koja je već u prvom kolu proteklog vikenda podnijela 17 prekršajnih prijava, najviše zbog paljenja baklji i pijanstva navijača.
ZAGREB, 31. srpnja 2006. (Hina) - Nova nogometna sezona nije samo izazov za igrače i njihove klubove, nego i za policiju, koja je već u prvom kolu proteklog vikenda podnijela 17 prekršajnih prijava, najviše zbog paljenja baklji i pijanstva navijača.

MUP je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u prošlogodišnjoj natjecateljskoj sezoni na 32 utakmice bilo remećenja javnog reda i mira, tučnjave navijača i oštećenih automobila i zgrada.

Zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, privedeno je ili preventivno zadržano 1116 navijača.

Zbog remećenja javnog reda i mira, uporabe pirotehničkih sredstava, posjedovanja opojnih droga te ostalih protupravnih postupaka, protiv 587 navijača podnesene su prekršajne prijave.

Po MUP-ovim podacima, policija je silu primijenila na 21 navijaču.

Iako je u odnosu prema prijašnjim razdobljima bilo manje nereda, manje ozlijeđenih osoba i manje štete, događaji vezani za utakmice upućuju na to da je ponašanje pripadnika nekih navijačkih skupina stalno usmjereno prema izazivanju nereda, navodi se u MUP-ovu izvješću.

Za nogometne dužnosnike dobra je vijest da se u prošlogodišnjoj sezoni povećao broj gledatelja, a policija ističe i da se povećao broj angažiranih redara.

MUP upozorava da se od početka srpnja primjenjuju izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kojima su, među ostalim, povećane kazne za prekršitelje, a policiji dane veće ovlasti.

Po tom zakonu, organizatori natjecanja moraju postupiti po nalogu policije u svezi s mjerama sigurnosti, što uključuje i veći broj redara. Također je propisano da športski objekti moraju biti opremljeni odgovarajućim videonadzorom te da se navijačima kojima je izrečena zabrana dolaska na stadion na smiju prodavati ulaznice.

MUP ističe da je u dosadašnjoj provedbi Zakona jedan od najvećih problema bio taj što nije bio propisan način na koji bi se provela sigurnosna mjera zabrane prisutnosti na športskim natjecanjima.

No, sada je dodana odredba kojom je propisano da osoba kojoj je izrečena ta mjera mora doći u policijsku postaju najkasnije dva sata prije početka natjecanja. Ako je u tome spriječena zbog bolesti ili profesionalnih obveza, telefonom mora prijaviti gdje će biti za vrijeme utakmice i dva sata nakon nje.

Izmjenama Zakona propisano je i da se vode podatci o prijestupnicima i događajima na športskim natjecanjima. MUP smatra da je riječ o bitnoj novini koja bi trebala omogućiti veću učinkovitost u sprječavanju nereda i nasilja na športskim natjecanjima te u kažnjavanju prekršitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙