FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chavez obećao da će Venezuela biti uz Iran

TEHERAN, 29. srpnja 2006. (Hina/DPA) - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez u subotu je u Teheranu izjavio da će njegova zemlja uvijek biti uz Iran.
TEHERAN, 29. srpnja 2006. (Hina/DPA) - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez u subotu je u Teheranu izjavio da će njegova zemlja uvijek biti uz Iran.

"Ističem da ćemo, bez obzira na okolnosti, uvijek biti uz Iran. Povijest je pokazala da se, dokle god smo jedinstveni, možemo oduprijeti i poraziti imperijalizam", rekao je Chavez na zajedničkoj konferenciji za tisak s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Nazvavši Ahmadinedžada "bratom", Chavez je rekao da će tijekom njegova posjeta Iranu biti potpisano nekoliko ugovora između iranskih i venezuelanskih tvrtki.

Ahmadinedžad je pohvalio Chavezov "dobar i odlučan stav" protiv SAD-a i rekao da je njegov boravak u Iranu "poput susreta dvojice braće i drugova".

"Gospodin Chavez vrlo je blizak Iranu zahvaljujući njegovim revolucionarnim stajalištima a dvije zemlje, Iran i Venezuela, imaju razna zajednička gledišta na regionalna i globalna pitanja", rekao je Ahmadinedžad i dodao: "Stoga napredak Venezuele gledamo kao naš vlastiti napredak".

Chavez je u subotu, dan kasnije no što je bilo predviđeno, došao u dvodnevni posjet Teheranu. Namjera posjeta je razgovor s Ahmadinedžadom o posljednjim globalnim razvojima, zaključivanje zajedničkih projekata u području energetike i usklađivanje budućih stajališta Organizacije zemalja izvoznice nafte (OPEC).

Chavezu bi u nedjelju trebalo biti uručeno i "Visoko odličje Islamske Republike Iran" za njegov doprinos poboljšanju bilateralnih odnosa posljednjih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙