FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 29. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 29. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

BEOGRAD - Haški optuženik Ratko Mladić nikad se neće sam predati, izjavila je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u intervjuu beogradskim "Večernjim novostima" od subote. Del Ponte je ponovila da se Mladić krije u Srbiji, što je nakon višegodišnjeg poricanja napokon priznao i Beograd. Glavna haška tužiteljica smatra da nakon usvajanja Akcijskog plana za okončanje suradnje s Haškim sudom "prvi puta postoji politička volja" za Mladićevo uhićenje, što znači da vlasti u Srbiji moraju promijeniti i operativni dio rada, kako bi to omogućili.

BEOGRAD - Američki veleposlanik za pitanje ratnih zločina John Cling Williamson, koji je prije nekoliko dana posjetio Beograd, srbijanskim vlastima je uručio dokument koji u 11 točaka sadrži preporuke o akcijama koje treba uključiti u Akcijski plan o okončanju suradnje s Haškim sudom, tvrdi beogradski dnevnik "Blic" od subote. SAD od nadležnih u Srbiji traže da, u cilju nalaženja haškog optuženika Ratka Mladića, privedu, ispitaju i zadrže u pritvoru bivšeg šefa Vojno-sigurnosne agencije Acu Tomića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branka Krgu i Mladićeva sina Darka Mladića, piše list.

PODGORICA - Nakon što su u petak glavni državni tužitelj Hrvatske Mladen Bajić i vrhovna državna tužiteljica Crne Gore Vesna Medenica potpisali Sporazum o suradnji i gonjenju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, oporba je ocijenila da je "Crna Gora time priznala akt agresije na Hrvatsku" a tisak donosi popis osoba koje Hrvatska potražuje zbog navodnih ratnih zločina. Vodeća oporbena stranka iz prosrpskog bloka - Socijalistička narodna partija (SNP) ocijenila je da je "Crna Gora potpisivanjem Sporazuma s Hrvatskom o procesuiranju krivičnih djela ratnih zločina, zapravo priznala da je izvršila akt agresije na Hrvatsku", objavljeno je u subotu.

PODGORICA - Hrvatska građanska inicijativa (HGI), koja je dobila nekoliko ponuda stranaka s crnogorske političke scene, još nije donijela konačnu odluku kako će izaći na parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koje je za 10. rujna zakazao crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Za Hrvatsku građansku inicijativu je zainteresirana aktualna vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijalističke demokratske partije (SDP), koja im je ponudila jedno zastupničko mjesto u crnogorskom parlamentu. Druga ponuda je stigla od Pokreta za promjene (PZP), nove stranke koja je proistekla iz nevladine udruge Grupa za promjene, na čijem je čelu Neobojiša Medojević, jedan od najpopularnijih mladih političara u Crnoj Gori.

BEOGRAD - Prema posljednjem istraživanju javnog mišljenja agencije "Medium Gallup", rating Srpske radikalne stranka značajno pada, a raste naklonost birača strankama demokratskog korpusa. Direktor agencije "Medium Gallup" Srbobran Branković izjavio je za beogradski dnevnik "Blic" od subote da je od prošlog istraživanja obavljenog u lipnju Srpska radikalna stranka pala s 36 posto na 30,7 posto podrške, dok je Socijalistička partija Srbije pala sa 6,3 na 4,6 posto, te ne bi prešla izborni prag od pet posto. "Poboljšan je rating Demokratske stranke Borisa Tadića s 22,8 na 23,7 posto, Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice s 10,6 na 14,7, Nove Srbije Velimira Ilića s 4,1 na 5,5 posto, dok je G17 plus Mlađana Dinkića ostao na svojih pet posto", kazao je Branković.

DOHA - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u subotu da je očekuje niz "prilično intenzivnih" pregovora na Bliskom istoku, ali da joj nadu ulijeva napredak ostvaren na više područja. Rice je kazala da je očekuju "prilično naporni pregovori s izraelskim čelnicima koji neće biti laki i zahtijevat će međusobne ustupke", rekla je novinarima u zrakoplovu kojim je iz Malezije letjela u Izrael.

COLOMBO - U napadu vojnih zrakoplova vojske Šri Lanke u subotu je ubijeno osam, a ranjeno 14 pobunjenika na istoku Šri Lanke, objavili su gerilci na svojoj internetskoj stranici. Zračne snage vlade iz Colomba već četvrti dan bombardiraju područje Karadiyanaru u pokrajini Batticaloa koju kontroliraju Tamilski tigrovi. Mirovni promatrači iz Finske i Danske koji nadziru primirje u Sri Lanki boje se da bi nove borbe mogle eskalirati te prekinuvši primirje koje je na snazi od 2002. godine ponovo rasplamsati građanski rat koji je trajao dva desetljeća i u kojem je poginulo više od 65 tisuća ljudi.

PARIZ - Gradska skupština u Parizu koju predvodi socijalistički gradonačelnik Bertrand Delanoe donijela je odluku kojom se zabranjuje "nedolično odijevanje" na pariškoj plaži, piše tamošnji tisak u subotu. Pod "nedoličnim odijevanjem" misli se na "nudizam, tange i toples", piše tisak, dodajući da svaka osoba koja bude izlagala pogledima svoju stražnjicu i grudi može biti kažnjena s 38 eura. Kako navodi zamjenik gradonačelnika za šport Pascal Cherki, "nečedno odijevanje smo zabranili iz sigurnosnih razloga, jer može provocirati i potaknuti na opasno ponašanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙