FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hezbolah ispalio nove projektile na Haifu, sukob ne jenjava

ZAGREB/JERUZALEM, 25. srpnja 2006. (Hina) - Sukobi izraelskih snaga s borcima Hezbolaha nesmiljeno se nastavlja i u utorak, s najnovijim dojavama o raketnim udarima Hezbolaha na Haifu, izraelskom bombardiranju Libanona i Gaze, te žrtvama na obje strane.
ZAGREB/JERUZALEM, 25. srpnja 2006. (Hina) - Sukobi izraelskih snaga s borcima Hezbolaha nesmiljeno se nastavlja i u utorak, s najnovijim dojavama o raketnim udarima Hezbolaha na Haifu, izraelskom bombardiranju Libanona i Gaze, te žrtvama na obje strane.

Hezbolah je na Haifu, na sjeveru Izraela, ispalio novi val projektila, izvješćuje Reuters. Izraelski radio javio je da je grad raketiran sa 16 projektila, a petero ljudi je ranjeno.

Izrael je zrakoplovima napao istočni dio Pojasa Gaze, mjesta Khan Younis i Rafah. Prema izjavama očevidaca, mete napada su bile zgrade Islamskog džihada. U napadu na Rafah je ranjeno najmanje šestero Palestinaca dok je u gradu Gazi stradalo četvero ljudi. U Khan Younisu nije bilo žrtava, javlja dopisnik njemačke agencije dpa.

France Presse javlja da je izraelsko ratno zrakoplovstvo uništilo i kuću istaknutijeg pripadnika Hamasa.

"Izraelska će vojska uništiti sva mjesta i zgrade u kojima se nalazi municija i vojni materijal", prenosi AFP priopćenje izraelske vojske.

Izrael je, u međuvremenu, odgovorio na kritike upućene na račun korištenja kasetnih bombi, tvrdeći da je "prema međunarodnom pravu to oružje legalno" te da ga vojska koristi "u skladu s međunarodnim standardima".

Human Rights Watch (HRW), kako prenosi Reuters, optužuje Izrael da te bombe koristi prilikom bombardiranja naseljenih područja, i spominje selo Bilda u kojem su od kasetnih bombi stradali isključivo civili. Istim bombama je u svibnju 1995. napadnut Zagreb, a jedna od točaka optužnice protiv Milana Martića, kojemu se sudi pred Haškim sudom, odnosi se i na raketiranje Zagreba. Vještak na tom suđenje je ustvrdio da te bombe "nisu za djelovanje po naseljenim mjestima jer se radi o nepreciznom oružju, te postoji velika mogućnost da stradaju civili".

Izraelska je vojska priopćila da će pomnije istražiti incident koji spominje HRW. Izrael također istražuje i pad svog jurišnog zrakoplova "Apache" koji se srušio nedaleko kibuca Yiron, kod izraelsko-libanonske granice. Postoji, neime, mogućnost, da je helikopter pogođen "prijateljskom vatrom". Islamski otpor, oružano krilo Hezbolaha, tvrdi da upravo ono stoji iza rušenja izraelskog helikoptera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙