FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nedjelja - Znatne oscilacije tečaja dolara

LONDON, 23. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Eskalacija nasilja na Bliskom istoku, oštar pad povjerenja njemačkih ulagača te signaliziranje skorog završetka ciklusa podizanja američkih kamatnih stopa obilježili su prošlotjedno poslovanje svjetskih deviznih tržišta.
LONDON, 23. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Eskalacija nasilja na Bliskom istoku, oštar pad povjerenja njemačkih ulagača te signaliziranje skorog završetka ciklusa podizanja američkih kamatnih stopa obilježili su prošlotjedno poslovanje svjetskih deviznih tržišta.

Nakon što je sredinom tjedna dosegnuo najvišu razinu u zadnja tri mjeseca prema većini najvažnijih svjetskih valuta, tečaj dolar je krajem tjedna ponešto oslabio. Tako je u petak dosegnuo 1,2693 dolara za euro, 0,36 posto više nego u tjednu ranije.

Nadalje, njegov tečaj gotovo se i nije mijenjao prema jenu, te stoji 116,18 jena. Prema švicarskom franku ojačao je nekih 0,2 posto, na 1,2364 franaka.

Izbjegavajući ulaganja u rizičniju imovinu te u potrazi za sigurnim utočištem za svoj kapital kako nasilje na Bliskom istoku eskalira, ulagači na svjetskim deviznim tržištima samo su u ponedjeljak kupovinama američke valute podigli njezin tečaj za jedan posto prema europskim valutama.

Izraelski zračni udari svakodnevno odnose velik broj ljudskih žrtava u Libanonu, a istodobno se nastavljaju i tenzije između zapadnih sila i Irana oko nuklearnih ambicija Teherana. To ulagače nagoni na prodaju rizičnije imovine poput dionica i na kupovinu zlata te američkih obveznica, tradicionalnih utočišta za kapital, koje se plaćaju u dolarima.

"Tečaj zelene valute dobiva zasigurno poticaj zbog rastuće averzije ulagača prema riziku uslijed napetosti na Bliskom istoku", rekao je Todd Elmer, valutni strateg pri Citigroupu.

Tečaj eura pak u utorak je pretrpio udarac zbog većeg od očekivanja pada ključnog njemačkog gospodarskog pokazatelja o povjerenju ulagača u srpnju. Njemački ZEW indeks potonuo je šesti mjesec zaredom, i to s 37,8 na 15,1 indeksnih bodova, daleko ispod očekivanja analitičara koja su se kretala oko 35 bodova.

"ZEW indeks je mnogo slabiji nego što su tržišta očekivala i pritišće euro. Ipak, ne bi trebao promijeniti očekivanja ulagača vezana uz kamatne stope u EU, obzirom na nedavne snažne gospodarske pokazatelje", rekao je valutni strateg pri Dresdner Kleinwort Wassersteinu Niels From.

Od sredine tjedna međutim dolar je bio na udaru većih prodaja nakon što je predsjednik američke središnje banke Fed Ben Bernanke pred senatskim odborom za bankarstvo ocijenio da će inflacija u SAD-u u idućih nekoliko tromjesečja vjerojatno oslabiti, smanjivši tako očekivanja o daljnjem zaoštravanju monetarne politike.

Nadalje, zabilješka s posljednjeg sastanka Feda pokazala je da američki monetarni zakonodavci nisu na svom sastanku u lipnju bili sigurni oko budućih koraka te da žele vidjeti nove gospodarske pokazatelje prije no što odluče treba li dizati kamatnu stopu iznad trenutnih 5,5 posto. "Dolar je prilično oslabio na tržištu, a najnoviji poticaj njegovoj korekciji dala je zabilješka sa sastanka Feda koja upućuje na smanjenu vjerojatnost za podizanja kamatnih stopa", ocijenio je Adam Cole, valutni strateg pri RBC Capital Marketsu.

Istodobno, tečaj jena potonuo je na novu najnižu razinu prema britanskoj funti od 215,55 jena, odražavajući spremnost japanskih ulagača za ulaganjem u inozemnu imovinu koja nudi više prinose. Tečaj funte jačao je od početka protekloga tjedna kada je objavljen snažan rast britanskih potrošačkih cijena, koji upućuje na mogućnost podizanja tamošnjih kamatnih stopa do kraja godine na 4,5 posto. Tako se funtom u petak trgovalo po 1,8583 dolara, za jedan posto više nego u tjednu ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙