FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UO HFP: natječaji za hotele Živogošće i Podgora te imotski Trimot

ZAGREB, 21. srpnja 2006. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odlučio je danas raspisati natječaje pod povoljnijim uvjetima za prodaju 80,34 posto dionica Hotela Živogošće, 73,17 posto Hotela Podgora, te 'nulti' natječaj za 97,78 posto dionica imotske tekstilne industrije Trimot.
ZAGREB, 21. srpnja 2006. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odlučio je danas raspisati natječaje pod povoljnijim uvjetima za prodaju 80,34 posto dionica Hotela Živogošće, 73,17 posto Hotela Podgora, te 'nulti' natječaj za 97,78 posto dionica imotske tekstilne industrije Trimot.

Poziv za podnošenje ponuda za 243.247 dionica Hotela Živogošće raspisuje se, prema riječima potpredsjednika HFP-a Ivana Gotovca, po peti put, nakon četiri neuspjela pokušaja unazad pet godina.

Stoga će 80,34 postotni udio u toj hotelsko-turističkoj tvrtki biti ponuđen uz diskont od 80 posto, odnosno po početnoj cijeni od 18 milijuna kuna, a natječaj će biti otvoren 30 dana, uz mogućnost produženja u slučaju većeg interesa ponuđača.

Prema Gotovčevim riječima, Hoteli Živogošće imaju potpisan ugovor s turoperaterima Thomas Cook i Neckermann temeljem kojih su dijelom obnovljeni kapaciteti hotela, ali je i limitiran prihod, s obzirom da je određena cijena od 34 eura po sobi.

Ministar turizma i član UO HFP-a Božidar Kalmeta kaže kako je riječ o hotelima na vrlo atraktivnoj lokaciji, koja zaslužuje cijenu od barem 70 eura po sobi.

No, objekti su u lošem stanju, vrlo nisko kategorizirani, loše je i financijsko stanje Hotela Živogošće, koji godišnje stvaraju 6 do 7 milijuna kuna gubitka, zbog čega se resorno ministarstvo zalaže za što bržu privatizaciju, rekao je Kalmeta.

Uz uobičajene uvjete, prema riječima predsjednika UO HFP-a Damira Polančeca, budući će se vlasnik Hotela Živogošće trebati odreći i traženja odštete zbog ratne štete na hotelima.

Po peti će put biti raspisan i natječaj za Hotele Podgora, i to po početnoj cijeni koja je 15 posto od nominalne vrijednosti, odnosno po 14,87 milijuna kuna.

Gotovac je visoki diskont objasnio činjenicom da je i to vrlo zadužena tvrtka, koja godinama 'proizvodi' gubitke, po 4 do 10 milijuna kuna godišnje, a u kojoj se nije niti uspjela provesti financijska konsolidacija prodajom dijela objekata.

Dionice imotske tekstilne industrije Trimota, njih 171.127, biti će pak ponuđene po nominalnoj cijeni, odnosno po 61,6 milijuna kuna, a kako je riječ o tzv. 'nultom' natječaju, na kojem u HFP-u ne očekuju ponude, on će se raspisati na minimalni rok od 8 dana.

Polančec je najavio i aktivnosti HFP-a u nastavku ove godine, među kojima je raspisivanje niza natječaja - za Dalmacijavino i Adriachem, ali i šibenski TLM, za što se čeka odluka Vlade, kao i Valjaonicu cijevi Sisak te Željezaru Split.

Ujedno, najavio je javne rasprave o nacionalnim programima sanacije i restrukturiranja crne metalurgije i brodogradnje. Prvi je program trenutno na usaglašavanju u Europskoj komisiji, dok je drugi tek u nacrtu i kao konačni prijedlog bit će dovršen do 15. rujna, kada će uslijediti predstavljanje gospodarsko-socijalnim partnerima, javnosti i Europskoj komisiji, kazao je Polančec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙