FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagdan sv. Ilije proroka proslavljen u najmanjem drniškom selu Lišnjaku

DRNIŠ/LIŠNJAK, 20. srpnja 2006. (Hina) - Blagdan sv. Ilije proroka danas je svečano proslavljen u drniškom kraju, u župi Kljacima, koje je zaštitnik, i najmanjem drniškom selu Lišnjaku, gdje je danas prvi put svečano bogoslužje predvodio šibenski biskup msgr. Ante Ivas.
DRNIŠ/LIŠNJAK, 20. srpnja 2006. (Hina) - Blagdan sv. Ilije proroka danas je svečano proslavljen u drniškom kraju, u župi Kljacima, koje je zaštitnik, i najmanjem drniškom selu Lišnjaku, gdje je danas prvi put svečano bogoslužje predvodio šibenski biskup msgr. Ante Ivas.

U nazočnosti više stotina vjernika slavlje u Lišnjaku, selu smještenu pri samu vrhu planine Promine, počelo je procesijom. Zatim je biskup Ivas blagoslovio novi kameni oltar što ga je crkvi darovala obitelj Frane Aralice, te oltarnu sliku sv. Ilije, nepoznata autora, staru oko 300 godina, koju su zahvaljujući daru obitelji Nike Tarle, restaurirali stručnjaci u Restauratorskom zavodu u Splitu.

Prvi put na novi oltar prinesen je i žrtvenik: živo janje, kruh i vino kao simbol života. Za ovaj blagdan ujedno je kamenom popločen pod crkve i izrađeni novi rukohvati i pod za crkveni zbor, dar obitelji pok. Ante Vukušića Kole.

Biskup Ivas je u propovijedi kazao kako se Božjom providnošću na Promini, koja svojim vrhom natkriljuje Šibensku biskupiju, život obnavlja, što svjedoči i današnja svetkovina.

Crkva sv. Ilije u Lišnjaku sagrađena je na prostoru gdje se od prije nalaze ostaci starijeg sakralnog objekta, a prvi pisani zapisi datiraju iz 1690. Pretpostavlja se da je riječ o kasnoromaničkoj ili gotičkoj crkvi, o čemu svjedoče ostaci dijela crkvenog broda i novootkrivene kvadratične apside, koji su otkriveni 2001. za popravka oštećenja nastalih u tijeku Domovinskog rata. Tada je na začelnom zidu apside pronađen i zazidani luk te ostaci slika, što su najvažniji nalazi u prostoru crkve.

Lišnjak je danas najmanje drniško selo u kojem nakon Domovinskog rata živi tek troje stanovnika. Bez vode je i s tek dijelom asfaltiranim putem kojim se u selo stiže iz pet kilometara udaljena Drniša. Brojni Lišnjačani, koji danas žive u Drnišu, diljem Hrvatske i svijeta, sve više obnavljaju stare kamene kuće u kojima su, primjerice, 1950. živjele 52 obitelji s 250 osoba. Osamdeset posto stanovništva radilo je u obližnjim boksitnim i rudnicima smeđeg ugljena, a kad su oni zatvoreni 60-ih godina prošlog stoljeća, Lišnjačani se počinju iseljavati.

Ove godine uz susret blagdanu sv. Ilije vlastitim darovnicama i potporom grada Drniša Lišnjačani su organizirali više akcija uređenja puta kroz selo, puta do crkve sv. Ilije, parkirališta te prostora oko groblja kojim je danas prošla procesija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙