FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO poziva međunarodnu zajednicu da ne zanemari Afganistan

KABUL, 20. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - NATO je u četvrtak, pripremajući se za preuzimanje nadzora nad sigurnosnom situacijom u južnom dijelu Afganistana, pozvao međunarodnu zajednicu da ne zanemari tu zemlju zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku i u Iraku.
KABUL, 20. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - NATO je u četvrtak, pripremajući se za preuzimanje nadzora nad sigurnosnom situacijom u južnom dijelu Afganistana, pozvao međunarodnu zajednicu da ne zanemari tu zemlju zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku i u Iraku.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i zapovjednik NATO snaga američki general James Jones sastali su se s afganistanskim čelnicima u Kabulu kako bi razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, posebno na jugu zemlje uoči tamošnjeg razmještanja tisuća pripadnika misije ISAF-a..

"Mislimo da bi pozornost međunarodne zajednice trebala biti veća nego što je u ovome trenutku. Visoka razina političke pozornosti je od apsolutne važnosti", rekao je Hoop de Scheffer, aludirajući na obnovljene sukobe na Bliskom istoku i u Iraku koji privlače ogromnu međunarodnu pozornost.

NATO bi trebao preuzeti kontrolu sigurnosne situacije u južnom Afganistanu krajem ovoga mjeseca. NATO već nadzire relativno mirna područja na sjeveru zemlje, zapadu i u Kabulu, no talibani djeluju na jugu, duž granice s Pakistanom. Talibani su u srijedu najavili da će pojačati napade uoči širenja misije NATO-a.

Unatoč pogoršanju sigurnosne situacije na jugu u posljednjih nekoliko mjeseci, Scheffer je kazao kako očekuje brzo poboljšanje kada NATO pokrene svoju operaciju. "Još uvijek ima dosta toga za napraviti. Nema sigurnosti bez razvoja, a preduvjet za razvoj je sigurnost", kazao je glavni tajnik NATO-a.

Afganistanski ministar vanjskih poslova Abdul Rahim Wardak potvrdio je Schaferovu procjenu da će se napadi prorijediti kada NATO preuzme odgovornost, rekavši kako očekuje da će se pobunjenici vratiti taktici "udari i bježi".

"Talibani su do sada koristili ranjivost prijelaznog razdoblja i političku situaciju u nekim europskim prijestolnicama", rekao je Wardak na zajedničkoj konferenciji za novinare, aludirajući na burne rasprave o angažiranju njihovih vojnika u Afganistanu u parlamentima Nizozemske i Velike Britanije. Većinu snaga NATO-a koje će 31. srpnja preuzeti šest južnih pokrajina čine Britanci, Kanađani i Nizozemci.

Uoči prelaska južnih pokrajina u ruke NATO-a, koalicijske snage predvođene SAD-om pokrenule su prije šest tjedana veliku ofenzivu protiv talibanskih gerilaca i njihovih saveznika, u kojoj su ubijeni deseci militanata, ali su zabilježene i civilne žrtve.

Više od 60 stranih vojnika ubijeno je od početka godine u Afganistanu, od čega najmanje šest pripadnika misije NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙