FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obveznice Rijeke uvrštene na Zagrebačku i Varaždinsku burzu

ZAGREB, 19. srpnja 2006. (Hina) - Obveznice Rijeke uvrštene na Zagrebačku i Varaždinsku burzu
ZAGREB, 19. srpnja 2006. (Hina) - Obveznice Rijeke uvrštene na Zagrebačku i Varaždinsku burzu

HINA - Financijski servis

Municipalne obveznice Grada Rijeke danas su uvrštene i s njima se počelo trgovati na Zagrebačkoj i Varaždinskoj burzi, a ugovor o uvrštenju prve tranše tih obveznica na dvije burze u Rijeci su potpisali predstavnici gradske uprave, Privredne banke Zagreb (PBZ) koja je aranžer izdanja, te predstavnici dviju burzi.

Grad Rijeka, u suradnji s PBZ-om izdao je prvu tranše municipalnih obveznica, vrijednu 8,19 milijuna eura, a tim će se sredstvima financirati gradnja kompleksa gradskih bazena, te drugi projekti.

Rijeka u prvom tromjesečju 2007. planira izdati i drugu tranšu municipalnih obveznica, a godinu poslije, 2008. i treću tranšu, svaku također u iznosu 8,19 milijuna eura. Tako je kroz tri tranše planirano izdanje obveznica u ukupnom iznosu 24,57 milijuna eura (oko 180 milijuna kuna).

Upis obveznica prve tranše završen je 14. srpnja, a pravne i fizičke osobe upisale su cjelovitu vrijednost izdanja. Obveznice nose kamatu na glavnicu po stopi od 4,125 posto i kamate će se isplaćivati polugodišnje.

Dospijeće obveznica prve tranše je 18. srpnja 2016., a, kako je rečeno, riječ je o izdanju municipalnih obveznica s najduljom ročnosti, te prvom izdanju obveznica u Hrvatskoj s mogućnošću prijevremenog otkupa.

Na konferenciji za novinare predstavljena je i struktura ulagača u riječke obveznice - mirovinski fondovi upisali su 39,49 posto vrijednosti izdanja, inozemni ulagači 21,97 posto, osiguravajuća društva 19,84 posto, banke 12,87 posto, investicijski fondovi 4,15 posto, a fizičke osobe upisale su 1,68 posto obveznica.

Fizičke osobe, njih 366, upisale su obveznica u vrijednosti oko milijun kuna, najviše osobe s područja Primorsko-goranske županije, ali i iz Zagreba, Zadra, Novalje.

Prema podacima Središnje depozitarne agencije koje su prenijeli predstavnici PBZ-a, riječ je o iznadprosječnom upisu dionica od strane fizičkih osoba u Hrvatskoj, odnosno izrazito uspješnom plasmanu obveznica građanstvu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da izlazak riječkih obveznica na burze pokazuje da je Rijeka pripravna za novi ciklus ulaganja i najzahtjevnije projekte.

Svjesni smo da ima i jednostavnijih izvora financiranja, ali smatramo da Rijeka, kao lider u razvoju lokalne samouprave, mora poticati nove oblike financiranja, rekao je.

Obersnel je ponovno iskazao nezadovoljstvo što Vlada nije odobrila izdavanje obveznica u ukupnoj vrijednosti od 300 milijuna kuna, kazavši da se, unatoč restriktivnoj politici Vlade, neće smanjiti uvjerenje da gradovi moraju biti pokretači razvoja Hrvatske.

Prema riječima direktor Zagrebačke burze Adnana Hafizadića, na burzama se očekuje veliko zanimanje i promet obveznica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙